Restene av en russiskprodusert bombe ligger rett ved en av lastebilene til nødhjelpskonvoien som ble bombet i Syria mandag. GJENGITT MED TILLATELSE FRA BELLINGCAT
Restene av en russiskprodusert bombe ligger rett ved en av lastebilene til nødhjelpskonvoien som ble bombet i Syria mandag. GJENGITT MED TILLATELSE FRA BELLINGCAT

Avslørt: Her er bildebeviset på at russiske bomber traff nødhjelpskonvoien i Syria

Gravenettsted har offentliggjort bildebevis av det de mener er restene av en russisk bombe i ruinene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble en kolonne med lastebiler som fraktet nødhjelp i Aleppo-provinsen for FN truffet av bomber, mens hjelpearbeiderne losset nødhjelpen inn på et av Røde halvmånes lagre.

20 ble drept i angrepet, og livsviktige forsyninger av mat og medisiner til 75.000 mennesker kom aldri frem.

Bombingen er fordømt på det sterkeste av utenriksminister Børge Brende, Unicef, Røde Kors Norge og FN.

– Det er opprørende at de ble truffet mens de losset nødhjelp, sa Jan Egeland, som er seniorrådgiver for FNs spesialutsending til Syria og generalsekretær i Flyktningehjelpen, tidligere denne uken.

FN mener at bombingen kan være en krigsforbrytelse. Nødhjelpssjef i FN, Stephen O'Brien, har bedt om etterforskning.

– Dersom dette grusomme angrepet viser seg å tilsiktet ha rammet hjelpearbeidere, kan det være en krigsforbrytelse, sa O'Brien.

Syriske og russiske fly er anklaget for å stå bak. Det hvite hus er overbevist om at det var russiske fly som bombet nødhjelpskonvoien. Russerne har avvist beskyldningene, og sa tirsdag ettermiddag at lastebilene simpelthen tok fyr. Onsdag kveld publiserte det russiske forsvarsdepartementet en dronevideo som angivelig skal bevise deres uskyld.

– Videoen viser klart hvordan terrorister tar i bruk en pickup med påmontert grovkalibrert granatkaster og bruker konvoien som dekke, sa generalmajor Igor Konasjenkov ifølge Sky News.

Datanerd fant bildebevis

Briten Elliot Higgins, som står bak nettverket Bellingcat, har lært opp etterretningstjenester, politi og gravejournalister i hvordan man skal bruke digitale verktøy. Han har holdt SKUP-foredrag i Norge om hvordan det er mulig å avdekke krigsforbrytelser fra sofaen, og er blitt en av verdens fremste kilder til informasjon om Syria-krigen.

Nå har datanerden Higgins funnet bildebevis for at russiske bomber ble brukt i mandagens bombing av nødhjelpskonvoien. Metoden som er brukt, er åpne kilder og verifisering av bilder og videoer fra ulike kilder. Han har blant annet vært i kontakt med det syriske sivilforsvaret, som har gitt ham bilder fra åstedet.

Markert med rød firkant til venstre ser vi restene av en russiskprodusert bombe. Til høyre ser vi et stillbilde fra russisk TV fra et av russernes bombetokt i Syria. GJENGITT MED TILLATELSE
Markert med rød firkant til venstre ser vi restene av en russiskprodusert bombe. Til høyre ser vi et stillbilde fra russisk TV fra et av russernes bombetokt i Syria. GJENGITT MED TILLATELSE

Bombingen fant sted 15 kilometer vest for Aleppo, og bildene viser blant annet restene av det som er halefinnen til en russiskprodusert bombe av typen OFAB 250-270.

Bellingcat viser dessuten til at russerne selv har fortalt hvordan konvoien ble fulgt av en russisk drone, og dermed visste hvor den befant seg.

Her og her kan du selv se og lese hva Bellingcat har avdekket etter analysen av det som omtales som en mulig krigsforbrytelse.

– Hvis vi skal tro de russiske påstandene om at de ikke bombet konvoien, betyr disse bomberestene at syriske fly sto bak. Russland har imidlertid gjentatte ganger blitt tatt i løgn om sine luftangrep, så det ville være tåpelig å anta at noe av det de sier er sant, uten å se nærmere på uavhengige bevis, skriver Elliot Higgins i en epost til TV 2.

Unicef og Røde Kors ber om etterforskning

Unicef Norge, som har fordømt bombingen av nødhjelpskonvoien på det sterkeste, sier dette etter å ha studert analysen fra Bellingcat:

– Det er veldig bra hvis dette kan bidra til etterforskningen. Vi er også opptatt av å finne svaret, og få vurdert om dette er en krigsforbrytelse. Helt uavhengig av hvem som gjorde dette, fordømmer vi handlingen. Vi er opptatt av at alle parter må respektere internasjonal rett og unngå alle former for sivile mål, sier kommunikasjonssjef Merete Agerbak-Jensen til TV 2.

Bellingcat har sammenlignet detaljerte bilder fra åstedet med russernes egne bilder. GJENGITT MED TILLATELSE
Bellingcat har sammenlignet detaljerte bilder fra åstedet med russernes egne bilder. GJENGITT MED TILLATELSE

Norges Røde Kors vil ikke kommentere avsløringene fra gravenettstedet, bortsett fra å anmode om at bombingen etterforskes.

– Det er ikke naturlig for Norges Røde Kors å kommentere dette. Røde Kors- bevegelsen sitt mandat er å få frem hjelp til dem som har behov, og vi er avhengige av vår nøytralitet og upartiskhet for å gjennomføre dette. Angrep på nødhjelpsarbeid er et alvorlig brudd på internasjonal humanitær rett og vi ber om at angrepet på nødhjelpskonvoien etterforskes, sier pressevakt i Røde Kors, Arild Blomkvist, til TV 2.

Avsløringene kommer samtidig som USAs utenriksminister John Kerry og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og representanter for en rekke andre land har krisemøter i New York, for å forsøke å bli enige om hvordan man kan få på plass en ny våpenhvile for Syria.