På tredje dagen demonstrerer folk i byen Charlotte i Nord-Carolina mot drapet på Keith Lament Scott og politiets motvilje til å frigi videoen som viser drapet. Foto: Brian Blanco/Getty Images/AFP
På tredje dagen demonstrerer folk i byen Charlotte i Nord-Carolina mot drapet på Keith Lament Scott og politiets motvilje til å frigi videoen som viser drapet. Foto: Brian Blanco/Getty Images/AFP Foto: Brian Blanco

Innfører portforbud etter nye demonstrasjoner i Charlotte

Presset øker på politiet, som nekter å frigi videoen av drapet på afroamerikanske Keith Lamont Scott.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For tredje natt på rad pågår det demonstrasjoner i byen Charlotte i Nord-Carolina.

Demonstranter tar til gate for å vise sin misnøye med politiet, som skjøt og drepte Keith Lamont Scott tirsdag.

CNN rapporterer om at demonstrasjonene er roligere i dag enn i går, da en person omkom, åtte andre ble skadet og 44 ble arrestert.

Guvernøren i Nord-Carolina innførte unntaktstilstand natt til torsdag. Den opprettholdes, og nå har myndighetene tatt et nytt steg for å begrense demonstrasjonene.

Portforbud innført klokken seks norsk tid

Ordføreren i Charlotte har utstedt portforbud som gjør det ulovlig for folk å oppholde seg utendørs i Charlotte mellom midnatt og klokken seks om morgenen. Midnatt i Charlotte er klokken seks norsk tid.

Like etter klokken seks fredag morgen var det fortsatt tusenvis av mennesker i Charlottes gater. Nasjonalgarden er i dag, som i går, utplassert på viktige steder rundt om i byen.

Portforbudet vil gjelde hver dag til unntakstilstanden er over, skriver lokalmyndighetene på Twitter.

I brevet der ordføreren utsteder portforbudet, skriver hun at det er for å mer effektivt beskytte befolkningen i Charlottes liv og eiendom. Enhver ferdsel på offentlig gate, vei eller annen offentlig eiendom er ulovlig, med unntak av dem som søker medisinsk assistanse eller mat eller annet nødvendig for å sikre deres egen velferd. Politi, medisinsk personell, militæret, media, offentlig ansatte på vakt eller andre personer som er «nødvendig for å tjene sikkerhet, helse og velferdsbehov for folket i byen» er unntatt.

Vil ikke frigi video

Politiet i Charlotte trodde Scott var en mann de hadde arrestasjonsordre på. Ifølge politiet hadde Scott et skytevåpen på seg, og ble skutt og drept på stedet.

Siden har Scotts datter sagt at det ikke var et våpen, men en bok han holdt i hånden.

Politiet på sin side sier at vitner så et våpen, og at de beslagla et våpen på stedet.

Likevel har de valgt å holde på videoen som viser drapet.

– Jeg kommer ikke til å frigi videoen akkurat nå, sa Kerr Putney, politisjef i Charlotte-Mecklenburg-politiet til oppmøtt presse, ifølge Reuters.

Scotts familie fikk tidligere fredag se drapet fra to vinkler, og har gitt sitt syn på saken gjennom en pressemelding skrevet av advokat Bamberg.

De sier at den ikke viser et snev av aggresjon fra Scotts side, og er overbevist om at videoen bør offentliggjøres, ifølge New York Times.

– Det er mulig å skjelne fra videoen hva, eller om noe, hr. Scott holdt i hendene sine. Da han ble skutt og drept, var hr. Scotts hender langs siden, mens han gikk sakte bakover, skriver Bamberg i pressemeldingen.

– For de som ønsker å demonstrere, ber vi dere om å gjøre det fredelig, avslutter han.

Å tilbakeholde videoen kritiseres også av National Association for the Advancement of Colored People (NAACP).

– Det må være åpenhet, og videoene må bli frigitt, sier styremedlem i NAACP William Barber på en pressekonferanse, ifølge Reuters.