Vilde bestemte seg for å satse alt på fotball da pappa døde – tre år senere debuterte hun med scoring på landslaget

– Jeg vet han hadde vært stolt over meg.

Tirsdag 21. mai 2013 våknet lokalmiljøet i Bergen opp i sorg. Terje Risa hadde brått gått bort. Under Skjærgårdsrittet på Sotra like utenfor Bergen segnet 52-åringen om. Hjertet ville ikke mer.

Tilbake satt Vilde Bøe Risa. Terjes da 17 år gamle datter.

– Pappa var treneren min da jeg var liten og jeg var veldig tett knyttet til ham. Vi snakket alltid om fotball hjemme og hvor langt jeg kunne nå. Vi snakket om at jeg en dag ville spille på landslaget. Han betydde utrolig mye for meg. Jeg merker at han er borte og at jeg ikke kan snakke med han lenger. Nå har mamma tatt den rollen, sier Bøe Risa idet hun kjenner tårene presse seg på.

Terje Risa var tidligere fotballspiller og styremedlem i byens viktigste idrettslag Brann og daglig leder på Akademiet videregående skole. Terje Risa var i Bergen definisjonen på en lokal helt. Født og oppvokst mellom de syv fjell. Alle visste hvem Terje var.

Satset på fotball

Det da 17 år gamle multitalentet, som også var god i håndball, bestemte seg for å satse alt på fotball.

Tre år senere er Bøe Risa kaptein på et Arna Bjørnar-lag som ikke helt har prestert på det nivået man drømte om før seriestart. Det hindret likevel ikke midtbanespilleren fra å spille seg inn i landslagsdiskusjonen.

Mandag fikk hun sin debut. I det 65. minutt kom hun og Amalie Eikeland, lagvenninne i Arna Bjørnar, på banen sammen i Norges aller siste kvalifiseringskamp til EM i Nederland neste år.

Etter 10-0-seier over Kasakhstan fire dager tidligere, var fotballjentene allerede kvalifisert for mesterskapet i Nederland. Kampen var dermed mer som en formalitet å regne. Ada Hegerberg hadde satt inn sitt tredje for dagen og kampen var i praksis avgjort. Men for Bøe Risa betydde dette noe mer.

Ulykken rammet igjen

Tre år etter det tragiske dødsfallet sto 21-åringen på krittlinjen sammen med en av sine aller beste venner. Sammen skulle de få sin landslagsdebut.

Samtidig opplevde kjæresten Andreas Vindheim en situasjon på hjemmebane som tok Vildes tanker tilbake i tid. Hans far Rune Vindheim lå i koma på Haukeland sykehus etter en stygg fallulykke. Tilstanden var kritisk og ingen visste riktig hvordan det gikk.

– Det var veldig usikkert. Men for meg handlet det om å støtte Andreas og familien. Siden jeg hadde vært gjennom noe litt lignende selv, så visste jeg jo hvordan de hadde det. Det er ikke det samme som å miste faren sin, men jeg merket at det påvirket meg, sier Bøe Risa.

Caroline Graham Hansen og Emilie Haavi gikk ut. Inn kom venninnene som har holdt sammen helt siden 1. klasse på videregående.

– Jeg tenkte jeg bare skulle gjøre mitt beste, se hvordan nivået var, og forsøke å kose meg. Jeg hadde jobbet mot å komme på A-landslaget veldig lenge, sier Bøe Risa.

– Han er alltid med meg

Fem minutter senere kom øyeblikket Vilde aldri vil glemme. En høy ball landet hos midtbanespilleren. Bøe Risa kom veldig skrått på mål, men dunket til likevel. Ballen suste inn i nettmaskene. Hun hadde gjort det. Hun scoret i landslagsdebuten.

– Det var en ubeskrivelig følelse. Jeg husker egentlig ikke målet så godt, for det var så mye følelser. Jeg hoppet bare på Kristine Minde, som er min tidligere lagkamerat i Arna Bjørnar. Det var en befrielse, forteller hun engasjert.

Torsdag er Bøe Risa hjemme igjen Sandviken i Bergen. Der ble hun møtt av gratulanter fra både venner, familie og lagvenninner. Men pappa Terje er ikke der. Han kommer ikke.

Hullet etter Terje Risa vil nok aldri fylles, men Vilde liker å tenke at han der med henne uansett.

– Pappa er alltid med meg. Jeg tenker alltid på ham. Han har lært meg utrolig mye og jeg vet han hadde vært stolt over det jeg har oppnådd nå, sier hun.

For uten styrken hun har fått i løpet av de 18 årene hun fikk lov til å kjenne sin far, hadde hun aldri vært der hun er nå.

– Jeg håper jeg kan fortsette karrieren min, etablere meg på landslaget og bli proff. Det tror jeg han hadde ønsket for meg, sier Bøe Risa.

PS! Rune Vindheim er nå på bedringens vei. Fana-treneren har våknet og blir om kort tid flyttet til opptrening på egnet institusjon. Legene har omtalt tilstanden som lovende.