Leste om høyblokk-plan i meninghetsblad:

KrF-Hareides hus kan bli revet – Ap-Johansen kan redde ham

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kan stoppe omstridte planer om å erstatte eneboliger med boligblokker - og dermed redde KrF-lederens hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

–Hvis man går en tur på nedre Grefsen i Oslo, oppdager man raskt noe spesielt. På de fleste eiendommene er det hengt opp skilt med «Ikke til salgs».

Se innslaget øverst i artikkelen!

I kommuneplanen «Kommuneplan 2015 - Oslo mot 2030» er nemlig området på oversiden av ringveien utpekt som ett område som kan egne seg til fortetting.

I området ligger det 260 eneboliger.

– Det vil si at det legges opp til at disse eneboligene kan saneres, rives og erstattes med blokker inntil tolv etasjer, forteller Grefsen-beboer Haavard Nordlie.

Det var Nordlie som først oppdaget og satte søkelys på de dramatiske nyhetene for nabolaget i en artikkel i det lokale menighetsbladet.

Hareide: – Sjokkert da jeg leste menighetsbladet

At nabolaget var utpekt som potensielt fortettingsområde hadde gått de fleste hus forbi.

Det gjaldt også KrFs partileder Knut Arild Hareide som bor i et hus i det aktuelle området.

– Jeg var litt sjokkert da jeg leste menighetsbladet, forteller Hareide.

REGULERT: Dette området på Grefsen i Oslo kan rammes av den nye kommuneplanen.
REGULERT: Dette området på Grefsen i Oslo kan rammes av den nye kommuneplanen.

Kristelig Folkepartis leder bor sammen med kone og barn i en enebolig i det utsatte området.

– Det ville vært trist om huset ble revet?

– Det er klart vi trives her, vi synes dette er en veldig flott plass å bo. Og jeg merker jo det store engasjementet som er her i nærmiljøet. Men likevel så tenker jeg at som stortingspolitiker så vil jeg opptre ryddig, selv om denne saken berører meg, svarer Hareide.

Arbeiderpartiet kan redde Hareides hus

Kommuneplanen ble vedtatt i fjor høst, under det forrige byrådet. Nå er det dagens byråd, under ledelse av Arbeiderpartiet, som sitter med nøkkelen til å skrinlegge planene som kan gjøre Hareides hvitmalte trehus om til en boligblokk.

At det skjer samtidig som Arbeiderpartiet flørter med Kristelig Folkeparti for å skape et nytt flertall etter stortingsvalget neste år, er noe Hareide tar med et smil.

– He he, jeg tror ikke denne type planer er sånn som påvirker det forholdet som vi skal diskutere på vårt møte i november (KrFs landsstyre skal konkludere i samarbeidsspørsmålet, journ. anm.), svarer Hareide.

Husredning for samarbeid

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) liker tanken på at å redde nabolaget til Hareide kan gjøre det lettere å samarbeide med KrF-lederen, slik Jonas Gahr Støre har forsøkt i lang tid.

– Ja, det synes jeg det må være verdt, alle monner drar, smiler Johansen.

Samtidig tror byrådslederen Hareides nabolag ikke er i umiddelbar fare for å bli utbygd til boligblokker.

– Vi får se om det er noen interesse for å bygge der, det ligger vel ikke i den sonen som er mest utsatt for bygging, sier byrådslederen.

Klimahensyn

Grunnen til at området er utpekt som mulig fortettingsområde er at det ligger i nærheten av Storo, hvor det er både trikk, buss, tog og t-bane.

Byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG), som har ansvaret for saken, understreker at selv om nedre Grefsen er utpekt i kommuneplanen, må det en helhetlig plan hvor alle parter skal høres til før det blir aktuelt å la utbyggere bygge blokker i området.

Likevel mener hun generelt at småhus må vike plass for større boligblokker, om man skal få mange nok til å bo ved såkalte kollektivknutepunkter.

– Skal vi klare å vokse på en klimamessig god måte, er vi nødt til å fortette rundt knutepunktene. Så det er ikke nødvendigvis gitt at eneboliger kan bli liggende der hvor samfunnet allerede har investert mange millioner i tog og trikk og t-bane og buss, mener Marcussen.

– Bygg andre steder

På Grefsen håper Haavard Nordlie og de andre beboerne på at politikerne snarest mulig skrinlegger planene om å tillate utbyggere å kjøpe opp eiendommene for å bygge boligblokker.

– Det er helt dramatisk, og det er et byplan-grep som vi er sterkt i mot, uansett hvor i byen du skulle gjøre noe sånt. Det er helt feil å rive velfungerende gode bo-områder når du har andre steder i byen hvor du kan bygge, mener Nordlie.