«Inge Andersen sitter i midten og styrer de andre som en puppetmaster»

Andreas Thorkildsen med bredside til idrettspresidenten og toppidrettsjefen.

Idrettspresident Tom Tvedt går i dag ut og forsvarer at toppidrettssjef Tore Øvrebø, og Inge Andersen selv har valgt ut den eksterne komiteen som skal evaluere den norske innsatsen under OL og Paralympics i Rio.

I går mente TV 2s sykkelekspert, Johan Kaggestad at dette var et klassisk eksempel på at «bukken passer havresekken».

– Det å være uavhengig i Norge er et stort spørsmål, for her er det mange som kjenner hverandre. Men de er vel kvalifisert de som skal se på dette. Så dette er et bra utvalg, sier idrettspresident, Tom Tvedt til TV 2.

Se reportasjen øverst i saken!

– «Puppetmaster»

Det svaret imponerer ikke den dobbelte olympiske mesteren i spydkast, Andreas Thorkildsen. Da han jobbet som friidrettsekspert for TV 2 under lekene i Rio, kritiserte han toppidrettssjef Tore Øvrebø for å lede en organisasjon som var overadministrert, og ba om at man gikk nøye gjennom driften av Olympiatoppen.

– Nå bør man sette en strek i forhold til at man har gjennomført det dårligste OL i manns minne. Vi kan ikke la dette ture å gå videre, man bør ta noen virkelige grep, mener Thorkildsen.

At Tvedt støtter utnevnelsen av komiteen, mener Thorkildsen er betenkelig. Og mener at Tom Tvedt beskytter både generalsekretær Inge Andersen, og toppidrettssjef Tore Øvrebø, uansett hvor dårlige resultater de har produsert.

– Den trioen der er jo en kompisgjeng slik som det ser ut. Og det virker som om Inge Andersen sitter i midten her og egentlig styrer de andre her litt som en «puppetmaster».

Men å være en dukke i streng for Inge Andersen, er ikke idrettspresidenten med på at han er.

– Det er jeg som er idrettspresident i Norge, og hvis det er kompisgjeng, så får det står for hans ord, sier Tvedt.

– Bør vurder stillingene sine

Men Thorkildsen er klar på at de svake resultatene, og det faktum at man ikke nådde de offisielle målsetningene, bør få konsekvenser for ledelsen i toppidretten.

– Først av alt bør Inge Andersen vurdere sin stilling. Men det er jo styret i NIF som sitter på all makta her. Men jeg mener at både Andersen og Øvrebø bør vurdere sine stillinger ut fra hva de har levert, sier Thorkildsen.

Men Tvedt ønsker ikke å si om evalueringen kan føre til at Øvrebø, eller Andersen sitter utrygt i sine jobber.

– Det er for tidlig å si det. Først skal vi evaluere og ha en kritisk gjennomgang av det som er levert, sier Tvedt.

– Har du tillit til Øvrebø og Andersen?

– Jeg har full tillit til alle som jobber i norsk idrett.

– Så ingenting å utsette på dem, til tross for dårlige resultater?

– Jeg har tillit til at de jobber hardt hver dag for at norsk idrett skal levere gode resultater.