13-åringen veide 21 kilo da hun ble funnet død

Onsdag ble det klart at moren tiltales for grov omsorgssvikt etter at hennes 13 år gamle datter døde av avmagring nyttårsaften 2015.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 13 år gammel jente døde av avmagring på nyttårsaften 2015. Da oppholdt jenta seg på familiens hytte i Valdres.

Obduksjonen viste at dødsårsaken var avmagring. Jenta var alvorlig syk av spiseforstyrrelser, og hadde vært til behandling ved fem klinikker.

Onsdag ble det klart at det er tatt ut tiltale mot moren i saken. Hun er tiltalt for grov omsorgssvikt med døden til følge.

Etter det TV 2 erfarer veide jenta bare 21 kilo da hun ble funnet.

Alvorlig og tragisk

Ifølge tiltalen lot moren være å sørge for at datteren fikk nødvendig legehjelp fra jenta ble skrevet ut av sykehus i februar 2015 og frem til hennes død i desember.

– Moren har, ved aktive handlinger, unndratt sin datter helsebehandling som har vært nødvendig. Hun har ikke fulgt råd fra helsevesenet og barnevern. Hun har oppgitt uriktige opplysninger. Selv om hun også har prøvd å hjelpe datteren har hun kommet inn i en situasjon hvor det motsatte har skjedd, sier statsadvokat Arne Ingvald Dymbe til TV 2.

Han sier at omsorgssvikten har pågått fra februar 2015 og frem til jentas død 31. desember.

– Dette er en svært alvorlig og svært tragisk sak. Strafferammen er 15 års fengsel. Jeg tror ikke vi har noe lignende i norsk rettspraksis, og det vanskelig å si hva straffen vil bli, dersom hun blir domfelt.

Nekter straffskyld

Forsvarer til kvinnen, Aasmund Olav Sandland, sier til TV 2 at tiltalen er «kvalifisert skivebom».

– De har klippet og limt sammen ulike fragmenter. Det skaper et helt feil bilde av hva saken dreier seg om. Min klient hadde ventet at saken skulle henlegges. Hun er opprørt over tiltalen.

Moren har hele tiden nektet straffskyld og gjør det nå på alle tiltalens punkter, opplyser han.

Ifølge tiltalen unnlot hun å kontakte, lege, sykehus eller annet helsepersonell til tross for at datteren ble svakere og etterhvert var i livsfare.

Hun skal i sms ha oppfordret datteren til å ta på seg løse klær og bære vekter da datteren skulle veies av barnevernet i mai 2015. Hun skal også ha nektet å bestille legetime, til tross for at datteren skal ha bedt om det etter bekymring for egen helse. Datteren hadde en BMi på 8,8 da hun døde.

– Stemmer det at hun har bedt datteren ta på seg løse klær og vekter?

– Det er mulig at det står i en sms, men det er tatt ut av en sammenheng. Når man leser dem sammenhengende, ser man at dette er sagt i nærmest en spøkefull tone. Datteren var livredd for at hun skulle bli flyttet fra moren, sier forsvarer Sandland.

TV 2 følger saken.