Det kryr av hjemløse østeuropeere i Oslo – 150 leire oppdaget

Aldri før har flere hjemløse østeuropeere bodd i skogene rundt Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Inne i et skogholt på Kringsjå i Oslo er det bygd en leir av telt, campingstoler og slitne trebord. Søppelet flyter og vi må se oss om så vi ikke tråkker i menneskelig avføring.

Det bor kanskje rundt tjue mennesker her, under forhold som de fleste av oss ville betegne som nedverdigende og kummerlige.

Forsøpling

– Det er forferdelig trist å se at mennesker bor slik, men forsøplingen av friområdene våre har blitt et stort problem, sier Jan Hauger, kjent som Ruskengeneralen. Rusken har ansvaret for å rydde i disse leirene, etter at politiet har bortvist de som bor der.

Leiren ved på Kringsjå er langt i fra den eneste. Tallet på disse leirene har formelig eksplodert i det siste.

Minst 150 leire

– De siste to årene har vi talt opp over 150 forskjellige steder der det har vært leire og der det etableres nye leire hele tiden, sier Hauger.

Dette er kun leire som har blitt rapportert inn, i tillegg kommer mørketallene. ingen vet hvor mange leire som finnes.

Bare få meter fra leiren på Kringsjå ligger det splitter nye treningsanlegget til Lyn. Her spiller barn ned i seksårsalderen fotball, og nå er ledelsen i klubben redde for at østeuropeerne vil forsøke å selge alkohol til barna.

Mye alkohol

– Vi har jo sette dem bærende på både øl og brennevin forbi her. Ved en anledning talte vi opp over fire hundre flakser øl og brennevin nede ved leiren. Det er klart vi er bekymret for at de vil forsøke å omsette denne alkoholen fra leiren, sier Sjur Skridshol som er daglig leder i Lyn ski -og fotballklubb.

Han forteller om at østeuropeerne oppholder seg i nærheten av klubbhuset, at de kjenner på dører i forsøk på å komme seg inn. Mange klær og mye utstyr har forsvunnet fra anlegget.

Omkamp om forbud

Nå varsler opposisjonen i Oslo, Høyre og Frp, ny kamp om tiggerforbud i hovedstaden.

– Vi mener at et forbud vil kunne begrense tilstrømningen, og dette er noe vi komme til å fremme forslag om, sier Eirik Lae Solberg (H) som er leder av samferdsels -og miljøkomiteen i Oslo kommune.

Arbeiderpartiet sa i 2014 at de kunne være villige til å innføre forbud innenfor ring 2.

Hverken byrådsleder Raymond Johansen eller ansvarlig miljøbyråd Lan Marie Berg var tilgjengelige for TV 2 Nyhetene i dag.