Duoen Zlatan og Rooney har ikke nok mobilitet, løpskraft og løpsvilje til et kollektivt press

TV 2s Premier League-ekspert vraker Wayne Rooney fra førsteelleveren til Manchester United. Les begrunnelsen til Brede Hangeland her.

Se Manchester United – Leicester klokken 13.30 på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo!

Det blåser rundt Josè Mourinho og Manchester United. Etter en strålende sesongstart der alt var rosenrødt på drømmenes teater, har siste uke snudd opp ned på oppfatningen av prosjekt Mourinho.

Tre tap på en uke, hvorav det siste var et helt fortjent bortetap mot Watford (en klubb som sist slo United da Margaret Thatcher var statsminister - i 1986). Dette resultatet rimer dårlig med Uniteds ambisjoner, for ikke å snakke om transferpolitikken i siste overgangsvindu.

Se det verste fra Wayne Rooneys kamp mot Watford i Premier Leaks øverst i saken!

Mourinho må snarest mulig knekke koden og finne frem til sine 11 beste spillere. Kritikken av dommere og egne spillere er lite kledelig, særlig når flere av baklengsmålene kommer av helt åpenbare kollektive feil (ref for eksempel 1-0 og 2-1 fra Watford-kampen der den sentrale midtbanen er fraværende i egen boks).

Se Premier League på TV 2 Sumo. Skaff deg tilgang her!

Slike ting øves inn på treningsfeltet og i videorommet. Individuelle feil, enten de gjøres av spillere eller av dommeren, kan kamufleres bort av et godt kollektiv. Som Manchester United har fremstått den siste uken, består laget av individuelt sett meget gode spillere som ikke henger sammen som lag.

Etter min mening bør Mourinho snarest erkjenne følgende helt sentrale (bokstavelig talt) faktum om eget lag og egne spillere:

1) Duoen Zlatan og Rooney har ganske enkelt ikke nok mobilitet, løpskraft og løpsvilje til å etablere et godt nok kollektivt press.

2) Duoen Fellaini og Pogba har hverken nok løpskraft, forståelse eller kreativitet til å danne en effektiv sentral midtbane.

Disse fire kan ikke spille samtidig. Alle er selvsagt glitrende fotballspillere, men det blir for stasjonært og for mye en om gangen. Dette gjelder offensivt men særlig defensivt. United er hverken i stand til å spille ut motstanderen eller til å gjenvinne ballen høyt nok i banen. Det trengs mer fart og mer bevegelse, og Mourinho bør ta noen tøffe valg.

Zlatan brukt på riktig måte er en klassespiss. Han må spille. Pogba er verdens dyreste fotballspiller og har et vanvittig potensiale. Han må spille. Rooney er glimtvis god men spiller vel nå først og fremst fordi han heter Rooney. Fellaini kan ikke spille sentral midtbane i en toer med Pogba.

Jeg ville valgt følgende elleve:

Keeper: David de Gea
Selvskreven.

Høyre back: Antonia Valencia
Etter min mening Uniteds beste spiller så langt i sesongen. Har blitt bedre defensivt, og er nær umulig å gå forbi en mot en. Offensivt holder han høy klasse, med fart, kombinasjonsspill og ikke minst innlegg mot bakre stolpe til Zlatan.

Midtstopper: Eric Bailly
Bailly har vist et enormt potensiale, men også svakheter i posisjonsspillet og særlig i det å ta riktige valg. Han må naturligvis spille og dyrkes/coaches til å utnytte hele sitt potensiale.

Midtstopper: Chris Smalling
Smalling var etter min mening Uniteds beste spiller i fjor. Han har fysikk, fart, er ok med ballen og kjenner ligaen godt. Mot en del motstandere er det ganske enkelt nødvendig med fysikken hans foran eget mål.

Venstre back: Luke Shaw
Shaw ser endelig ut til å være kvitt alle skadeproblemene og kan levere jevnt på et høyt nivå. Har imponerende fysikk, og kan bli en meget god back for United både defensivt og offensivt.

Høyre indreløpe: Ander Herrera
Herrera er ikke den største stjernen i United, og det vet han. Derfor jobber og sliter han konstant, og han er mer enn god nok med ballen. Uniteds midtbane har vært for lite mobil, for lite aggressiv, og det har vært for store huller. Herrera i en treer vil løse dette, noe vi fikk se i glimt mot Manchester City og i ligaåpningen mot Bournemouth.

Defensiv midtbane: Michael Carrick
Carrick er en av PL`s beste pasningsspillere, og kjenner ligaen inn og ut. Han ser løsninger få andre ser, og i et United-lag som har vært stillestående og avventende, vil Carrick`s pasningsspill tvinge frem bevegelser og drive opp tempoet. Han kan også finne Zlatan både i boksen og i et lite bakrom.

Venstre indreløper: Paul Pogba
Verdens dyreste spiller må selvsagt spille, og når man har brukt så mye penger må også laget komponeres for å få det beste ut av ham. Pogba tar seg friheter og er uryddig i posisjonsspillet, og vil derfor fungere bedre i en treer på midten. Han må ha frihet til å bruke sin offensive kraft, og slutte med å hente ballen mellom midtstopperne.

Høyre kant: Henrik Mkhitaryan
Var svak mot City, men er utvilsomt en klassespiller som i likhet med alle som er ny i en klubb må få litt tid. Ble kåret til årets spiller i Bundesliga i fjor og det er mer enn godt nok til startplass hos United. Direkte i stilen, og assistkonge. Burde passe Zlatan bra.

Venstre kant: Marcus Rashford
Må utvilsomt spille. Rashford er uredd, har fysikk og fart, og kommer bare til å bli bedre. I tillegg løper han mye og dekker rom for en del andre spillere. Kan utvikle en god relasjon med Shaw på backen.

Spiss: Zlatan Ibrahimovic
Svensken er selvskreven så lenge han er skadefri og klar. Har vist både sitt enorme toppnivå og at han kan forsvinne i kamper der han får for lite oppspill og støtte. Zlatan må - i likhet med Pogba - dyrkes god. Zlatan blir god når det kommer masse innlegg (gjerne fra offensive backer) og kreative pasninger fra sentralt i banen, som for eksempel Carrick kan slå. I tillegg trenger han løpskraft rundt seg.