Schumachers siste team i Formel 1 var Mercedes fra 2010-2012, hvor han kjørte sammen med Nico Rosberg. Foto: NTB Scanpix
Schumachers siste team i Formel 1 var Mercedes fra 2010-2012, hvor han kjørte sammen med Nico Rosberg. Foto: NTB Scanpix

Saksøker magasin som hevdet at Schumacher kan gå igjen

Rettssak i Tyskland bekrefter at prognosene ikke er gode.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helt siden skiulykken til den tidligere Formel 1-føreren Michael Schumacher i 2013, har tyske medier vært på for å få intervjuer og eksklusive historier. Men det har vist seg å være vanskelig. Schumachers nærmeste har ikke sagt noe som helst, og de ivrige paparazziene har heller ikke lykkes med å ta ett eneste bilde av tyskeren.

Dermed vakte det stor oppmerksomhet da det tyske magasinet Bunte like før jul i 2015, hadde Schumacher på forsiden, med tittelen «Han kan gå igjen» («Er kann wieder gehen»). Her brukte de en anonym kilde, som skal ha sagt at Schumacher kunne gå med hjelp av sin terapeut, og at han kunne heve den ene armen.

Dette er tøff bilnyhet fra uventet hold

Det fikk manager Sabine Kehm til å reagere, og hun gikk ut offentlig og sa at Schumacher ikke kunne gå, at slike spekulasjoner var uansvarlige, og at det var viktig for Michael å beskytte privatlivet sitt, sett i lys av alvorlighetsgraden av skadene.

Kan ikke gå eller stå

Magasinet ble sommeren 2015 sammen med to andre tyske blader dømt av for å ha spredt falsk informasjon om Schumacher. Etter artikkelen julen 2015 bestemte Kehm seg for å saksøke bladet, og Schumachers advokater er nå i retten. I den forbindelse har Michaels advokat Felix Damm, kommet med en uttalelse omkring helsetilstanden.

– Han kan ikke gå, og han kan heller ikke stå, selv ved hjelp av terapeuter, har advokaten sagt i retten.

Michael og kona Corinna Schumacher. Hun har stått last og brast ved sin manns side under den vanskelige tiden. Foto: NTB Scanpix
Michael og kona Corinna Schumacher. Hun har stått last og brast ved sin manns side under den vanskelige tiden. Foto: NTB Scanpix

Ingen positive prognoser

Disse uttalelsene står i sterk kontrast til den optimismen som enkelte delte tidligere i år, og er mer på linje med prognosene fra Morten Horn, overlege ved nevrologisk avdeling på Oslo Universitetsssykehus, som i vår selv tok kontakt med Dagbladet for å skape et mer korrekt bilde rundt tilstanden til Schumacher. En tilstand som er en vegetativ eller minimalt bevisst tilstand, som det ikke er sikkert Michael noen gang kommer ut av.

– Det er høyst usikkert hva Schumacher kan få med seg, tenke over og forstå om det som blir vist og fortalt ham. Hans evne til å kommunisere utad er trolig høyst begrenset. Men det verste med det hele er jo at det er usikkert hvor mye han i det hele tatt har av evne til å tenke og føle, uttalte Horn til Dagbladet.

Verdens beste bilfilmer

I juni uttalte Sabine Kehm på en gallamiddag med hedersprisutdeling på Nürburgring at verden ikke burde vente på noen snarlige forbedringer.

– Vi ville alle følt oss bedre om det var Michael selv som sto her og takket, og ikke jeg. Men det er dessverre umulig. Det må vi dessverre akseptere og lære oss å håndtere. Vi kan ikke selv forandre noe, men vi gjør alt vi kan, sa Kehm under gallaen.

En dom i rettssaken er ventet i oktober.

En gang var dette den tøffeste bilen i gata