Splid i fotball-Norge: Hvem trener barna best?

I denne klubben har 5-åringer profesjonelle trenere

– Ville du sendt barna dine til en barnehage med ufaglærte ansatte? spør klubben.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Diskusjonen rundt barne- og ungdomsfotball og spillerutvikling har igjen blusset opp etter dårlige resultat fra landslaget.

Og rundt omkring i små og store klubber er det svært ulike syn på hvorvidt det er trenerforeldre som gjør en best jobb for de minste barna, eller om man allerede fra tidlig alder bør bruke penger på profesjonelle trenere.

Proffe trenere fra barna er fem år

Snarøya Sportsklubb tilbyr nå proffe trenere fra barna er fem år gamle.

– Jeg liker ikke ordet profesjonelle trenere, de er ansatt, påpeker styreleder Jørgen Nerhus og spør retorisk:

– Ville du sendt barna dine til en barnehage med ufaglærte ansatte?

Nerhus forteller TV 2 at for Snarøya Sportsklubb handler ikke dette om at de har ambisjoner om å bli eliteserieklubb, men at de har lyst til å bli gode på spillerutvikling. De er også opptatt av å tilpasse mest mulig aktivitet for alle.

– Når man først begynner å spille fotball er det viktig for oss at det er kyndige personer som vet hvordan man kan drifte aktiviteten, sier sportslig leder Are Bakken Steigum.

Privattimer til åtteåringer

Steffen Andersen mener profesjonelle aktører vil bli stadig viktigere i barneidretten. Han er privattrener, og merker en økende interesse og etterspørsel fra foreldre med ivrige barn som ønsker å få mer ut av fotballen.

Etter flere år som spillerutvikler på Stabæks fotballakademi, startet fotballtreneren for seg selv og gjennomfører nå privattimer med spillere ned i åtteårsalderen, skriver Budstikka.

– Jo mer kompetanse treneren har, jo bedre fotballspillere, sier Andersen til TV 2 Nyhetskanalen.

Men han er uenig i at en profesjonalisering på trenernivå betyr at leken forsvinner.

– Mange tror det handler om å samle de beste, men det er like mye snakk om å øke gleden for dem som ikke er like ivrige. På den måten skapes både glede og gode spillere, sier han.

Selv om treneren mener utdannede aktører er viktige for idretten, er han klar på at også foreldre spiller en viktig rolle.

Mener foreldre er viktige

For Dikemark IF betyr foreldrene alt – for der er det fortsatt foreldre som fungerer som fotballtrenere. Både Dikemark IF og Snarøya Sportsklubb ser på seg selv som en breddeklubb.

– Jeg er redd for å miste barna hvis det blir for profesjonelt. Vi tror spillerne blir lengre i klubben hvis foreldre er med på trenersiden, sier fotballeder Hilde Hansen til TV 2 Nyhetskanalen.

– Vi er en liten klubb så vi har heller ikke råd, vi må bruke de ressursene vi har, påpeker hun.

– Ville dere hatt en proff trener da, hvis dere hadde hatt råd?

– Nei. Vi skal heller ikke toppe laget før de er ungdomsspillere. Vi er en liten klubb og må beholde alle vi kan.

Snarøya Sportsklubb opplyser at for tiåring koster 1600 kroner i året å spille fotball i klubben. Da har man to treninger i uka med en profesjonell trener. For de yngste er prisen 1000 kroner i året.