San Kay Khine visre fram sine forvridde fingre og arrete armer. Hun er nå 17, men har vært en av tusenvis av barneslaver som mishandles på det groveste hos rike familier.  / AFP PHOTO / YE AUNG THU
San Kay Khine visre fram sine forvridde fingre og arrete armer. Hun er nå 17, men har vært en av tusenvis av barneslaver som mishandles på det groveste hos rike familier.  / AFP PHOTO / YE AUNG THU Foto: Ye Aung Thu

Kuttes, brennes og sultes – hverdagen til titusenvis av barneslaver i Myanmar

Fattige barn sendes for å jobbe som husholdere hos rike- og middelklassefamilier. Mange tortureres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

San Kay Khine (17) viser fram sine arrete armer til en reporter fra AFP.

Khine og Thazin har kommet tilbake til landsbyen de forlot som små. De ble sendt avgårde med løfte om å få betalt arbeid. Men som så mange andre ble de lurt.

Khine står med sine krokete fingre etter å ha fått dem brukket av eierne sine flere ganger. Hun er så traumatisert at hun ikke klarer å snakke. Hun hvisker bare at hun vil være hjemme hos foreldrene.

Venninnen, Thazin, forteller hva de har opplevd.

– Jeg har arr etter å ha blitt brent med et strykejern både på leggen og i hodet, sier hun til AFP.

Hun forteller at de ble brent med sigaretter og ble kuttet med kniver av familiene de endte opp hos. I tillegg til fysiske angrep, ble de nektet mat, og søvn.

Hun peker på et arr på nesen.

– Dette arret fikk jeg etter at jeg ble straffet med kniv fordi maten jeg laget ikke var god nok.

San Kay Khine (17) har kommet hjem til familien i Baw Lone Kwin utenfor Yangon.
Hun viser fram arr på hals og armer. AFP PHOTO / YE AUNG THU
San Kay Khine (17) har kommet hjem til familien i Baw Lone Kwin utenfor Yangon. Hun viser fram arr på hals og armer. AFP PHOTO / YE AUNG THU Foto: Ye Aung Thu

Barnearbeid, og barneslaver, er et stort samfunnsproblem i Myanmar. En av fem barn mellom 10 og 17 år arbeider, ifølge tall fra FN.

Titusenvis av fattige barn arbeider i lyssky virksomheter eller som hushjelp. De får kanskje slengt til seg noen få dollar av og til. Mange mishandles på det groveste mens de tjenestegjør hos rike- og middelklassefamilier i byene.

Ofte sendes barna til byene fra landsbygda. Foreldrene blir lurt til å tro at de skal få betalt arbeid. I realiteten behandles de som slaver. Mange blir misbrukt.

Familiene til Thazin og Khine forsøkte å redde dem flere ganger. To ganger konfronterte de familiefedrene, men ble ble sendt bort. De forteller at de ikke fikk noe hjelp av politiet.

Ikke før en journalist kontaktet dem og truet med å kontakte menneskerettighetsorganisasjoner ble jentene frigjort. Bildene av de to jentene begynte å versere i sosiale medier, og myndighetene ble til slutt presset til å gripe inn.

Khines mor er imidlertid fremdeles redd for hevn fra de som solgte datteren deres til Yangon-familien. Og situasjonen er fortsatt mørk for flere titusen barneslaver i Myanmar.