KAN BÆRE SMITTE: Denne myggen vil vi helst unngå i Norge. Foto: SOUTH AFRICAN MEDICAL ASSOCIATION
KAN BÆRE SMITTE: Denne myggen vil vi helst unngå i Norge. Foto: SOUTH AFRICAN MEDICAL ASSOCIATION

Europas kanskje farligste mygg er sett i Danmark

Kan smitte mennesker med flere farlige virussykdommer. Nå har den kommet til nabolandene våre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Myggen «Culex modestus» er en art vi ikke ønsker å ha i Skandinavia.

Den kan smitte mennesker med virus-sykdommene vestnilfeber og det afrikanske Usutu-viruset, som kan gi hjernebetennelse. Det finnes ingen vaksiner for disse lidelsene. Ifølge Folkehelseinstituttet er det blitt registrert tilfeller i flere deler av Hellas, men også i nabolandene.

I 1999 var det et stort utbrudd i USA og hele 1.500 personer døde.

Nå er de blitt flere

Det vekket stor oppmerksomhet i Danmark da myggen ble oppdaget i Greve, like utenfor København høsten 2014. Der så den ut til å trives godt ved et tjern. Året etter var imidlertid den eksotiske myggen borte.

Men nå er den tilbake, og denne gang er de flere. De lever i et område med fire små tjern like ved stranden i Vestamager, enda tettere på den danske hovedstaden. Den er også observert i Skåne i Sverige, skriver Danmarks Radio på sine nettsider.

De har intervjuet epidemiolog René Bødker som sier at myggen trolig finnes i et mye større område i både Danmark og Sverige.

Heldigvis er ikke myggen farlig i seg selv, den må være bærer av smitte for å utgjøre fare for mennesker. Det får den ved å stikke en fugl som er smittet med viruset.

– Er det ikke virus i nærheten, så er det heller ikke fare, sier Bødker betryggende. Det foretas jevnlig sjekk for å være sikker på at dette ikke er tilfelle.

Når temperaturen stiger...

Onsdag fortalte TV 2 om Chikungunya-viruset, som sprer seg i en voldsom fart. Det er den asiatiske tigermyggen som sprer dette viruset, og også de mer kjente virus-sykdommene zika og dengue. Denne myggen finnes heller ikke foreløpig i Norge, men forskere frykter at det kan bli en realitet dersom klimaforandringene fortsetter.

– Dersom klimaendringene som fører til varmere og våtere vær fortsetter, så er det kanskje bare et tidsspørsmål før myggen, og sykdommen kommer til Norge. Chikungunya-viruset har allerede nådd Europa, med små utbrudd i Hellas, Tyrkia og Italia. Myggen som bærer viruset ser ut til å trives i varme og våte områder, men også i by-strøk og derfor har den spredd seg fortere enn det man ville forvente av mygg-sykdommer, sier forsker Alexander Åstrand ved Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo til TV 2.

Den asiatiske tigermyggen kan ikke overleve dersom det er en lavere gjennomsnittstemperatur enn 0 grader.