Tvillingene (6): – Det er mange barn som blir brent. De er helt svarte. Jeg vil ikke bli sånn

De to tvillingsøstrene har aldri opplevd annet enn krig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tvillingsøstrene Safa og Marwa er seks år gamle, og kommer fra den opprørskontrollerte byen Talbiseh, nord i Homs-distriktet.

Jentene har levd med krig nesten hele livet. Da de ble født, var Syria fortsatt et fredelig sted med vakre byer. Men så kollapset alt.

– Redd for å bli kvalt i ruinene

Opprørsgrupper ville kaste president Assad. Presidenten svarte med nådeløs bombing. Nå har krigen vart lenger enn andre verdenskrig, og situasjonen har aldri vært verre enn de siste ukene.

Safa og Marwa forteller om hva de føler når de hører fly og bomber.

– Jeg er redd jeg skal kveles under ruinene. Jeg er redd for tønnebomber, sier Safa.

– Det er mange brente barn. De er helt svarte. Jeg vil ikke bli sånn, sier Marwa.

Talbiseh ligger nord i Homs, og har jevnlig blitt bombet siden begynnelsen av krigen. Tusener har flyktet, og mange har blitt drept der.

Brennende fosfor og tønnebomber

Våpenhvilen som kom i stand gjennom samarbeid mellom USA og Russland, varte bare en liten uke. Samtidig som stormaktene skulle gjøre et nytt forsøk på å redde den mislykkede våpenhvilen, falt nye bomber i opprørskontrollerte syriske byer, inkludert tønnebomber.

– Vi har sett det verste bombardementet på flere måneder. Det er som om Assad-regimet og russerne vil ta igjen de sju dagene de ikke kunne bombe, sier TV 2s utenriksreporter Pål T. Jørgensen.

Det har vært så mange angrep at det har vært vanskelig for TV 2 å få kontakt med mennesker i regionen.

Angriper boligområder og sykehus

Gjennom hele den fem år lange krigen har president Bashar al-Assad blitt beskyldt for å bombe sin egen sivilbefolkning. Over 300.000 mennesker antas å være drept i den over fem år lange borgerkrigen i Syria og mange millioner har flyktet. Anklagene om krigsforbrytelser hagler.

Det brukes brennende fosforbomber og tønnebomber. De angriper boligområder og sykehus. Krigen har etterlatt seg grusomme bilder av drepte og skadde. Mange av dem små barn dekket av blod, støv og aske, akkurat som tvillingene beskriver.

Bildene sjokkerer gang på gang. Aktivister roper på handling og anklager verdenssamfunnet for å svikte Syria. FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, uttalte seg usedvanlig skarpt nylig.

– Mange grupper har drept uskyldige mennesker, men ingen så mange som Syrias regjering, som forsetter å tønnebombe nabolag og systematisk torturere tusener av anholdte, sa han.