Thorkildsen om Olympiatoppens evaluering: – Det smaker surt

Den tidligere spydkasteren etterlyser eksterne krefter i OL-evalueringen.

TV 2 kunne onsdag fortelle at toppidrettssjef Tore Øvrebø, sammen med idrettspresident Inge Andersen, selv har satt ned en gruppe som skal evaluere innsatsen i OL og Paralympics i Rio.

Tidligere OL-vinner Siren Sundby er håndplukket til oppgaven sammen med tidligere landslagstrener i langrenn Sindre Bergan og Lars Tore Rognan fra Norges Idrettshøgskole.

– Smaker surt
«Bukken og havresekken», mener Johan Kaggestad. Også Andreas Thorkildsen, to ganger olympisk mester, er knallhard i sin dom.

– Det lukter veldig bestillingsverk. Det er noe Kaggestad har helt rett i. Styret i NIF (Norges idrettsforbund) burde gått inn og hentet eksterne folk. Jeg synes det smaker litt surt, sier Thorkildsen til TV 2.

Den tidligere spydkasteren var TV 2s ekspert under Rio-lekene og mente da at den svake OL-innsatsen skyldes en overadministrert organisasjon og manglende målsettinger. At Øvrebø uttaler til TV 2 at man var nær ved å nå målsettingen, reagerer Thorkildsen på.

– Der tar han jo helt feil. Det var et par av bronsemedaljene som var nærere fjerdeplass enn gull. Det virker veldig tamt hele greien. Det at han sier at de kunne slippe å evaluere seg selv i hele tatt synes jeg virker fjernt, sier Thorkildsen.

– Problemet ligger i at det skjedde ikke noe etter London-OL. Tvedt-utvalget virker som det var slik det blir nå. Det var veldig tamt og kommer ikke til å resultere i noe. Eventuelt må man bare satse på at ting ordner seg selv på en mirakuløs måte.

Ønsker tidlig mål
Øvrebø mener det er helt innenfor at Olympiatoppen setter ned utvalget som skal evaluere Olympiatoppens jobb inn mot OL. Norge endte med fire bronsemedaljer i OL, mens det ble kopiering av London-lekene for Paralympics-utøverne med tre gull, to sølv og tre bronser.

– Akkurat nå tror jeg skoen trykker mest på fordeling av midler. Det er for mye som blir administrert bort og lite som går til ren aktivitet. Der må man gå inn og være beinhard og sørge for at pengene går til ren aktivitet, sier Thorkildsen.

– De burde være tøffe og sette mål for Tokyo-OL allerede i år. Da legger man grunnlaget for at resultatet kan komme i OL i Tokyo. De kan ikke gjøre som sist og vente til 100 eller 200 dager før OL.