Helt vilt i kjøkkenet

Wenche steker reinsdyrfilet med godt tilbehør. Christer Berens følger opp med vin som passer perfekt til vilt.

Reinsdyr- eller hjortefilet med viltsaus, perlepoteter, rødløk- og eplekompott.

Dette trenger du:

  • 800 g ytrefilet av rein eller hjort
  • smør
  • salt, pepper
  • frisk timian

Saus:

  • 2 ss brunt sukker
  • 3 ss bringebæreddik
  • ca 6 dl viltkraft/storfekraft
  • ca 3 dl rømme/creme fraiche
  • salt, pepper
Reinsdyrfilet. FOTO:TV 2
Reinsdyrfilet. FOTO:TV 2

Slik gjør du:
Begynn med sausen, den kan lages god tid i forveien.
Smelt brunt sukker (skal bli karamell).
Tilsett eddik og kok inn til en tykk sirup.
Ha i kraft og rømme og la sausen småkoke uten lokk til passe konsistens.

Sausen kan gjerne stå og trekke 1-1 1/2 time, den blir bare bedre.

Smak til sausen med salt og pepper før servering.

Temperer kjøttet.
Brun fileten i smør i stekepanne i 2-3 min på hver side.
Dryss på salt og pepper.
Legg gjerne et par kvister timian i smøret i pannen mens fileten brunes.

Legg fileten i et ildfast fat, stikk evt. inn et steketermometer og sett i varm stekeovn 125oC til termometeret viser 60oC.
Steketid 8-15 min.
Tykkelsen på fileten avgjør steketid.

La fileten hvile i ca. 10 minutter før den skjæres opp.

Tips: indrefilet av elg trenger 15-20 min i stekeovnen, bruk steketermometer.

Eple og rødløkkompott:

  • 1-2 rødløk
  • 2 faste norske epler
  • 2 ss smør
  • 1 ss sukker, gjerne brunt
  • 3-4 ss eplejuice
  • Salt, pepper
  • Frisk timian

Del opp løk og surr den myk i smør, på lav temperatur i 4-5 minutter.
Tilsett epler i båter og stek videre i 1-2 minutter.
Tilsett sukker og eplejuice.
Kok opp, og la trekke til eplejuicen er kokt inn og eplene er knapt møre.

Smak til med salt, pepper og timian.

Vin-tips fra Christer:

1. Allesverloren Tinta Barocca 2012, Sør-Afrika. Kr. 154,90

2. Cune Gran Reserva 2008. Rioja, Spania. Kr. 219,90

3. Le Serre Nuove dell'Ornellaia 2012, Bolgheri, Toscana, Italia. Kr. 420,00

4. Alkoholfritt: Eplemost, Dyre gård. økologisk Discovery. Norge. Kr 79,-