Helt vilt i kjøkkenet

Wenche steker reinsdyrfilet med godt tilbehør. Christer Berens følger opp med vin som passer perfekt til vilt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reinsdyr- eller hjortefilet med viltsaus, perlepoteter, rødløk- og eplekompott.

Dette trenger du:

  • 800 g ytrefilet av rein eller hjort
  • smør
  • salt, pepper
  • frisk timian

Saus:

  • 2 ss brunt sukker
  • 3 ss bringebæreddik
  • ca 6 dl viltkraft/storfekraft
  • ca 3 dl rømme/creme fraiche
  • salt, pepper
Reinsdyrfilet. FOTO:TV 2
Reinsdyrfilet. FOTO:TV 2

Slik gjør du:
Begynn med sausen, den kan lages god tid i forveien.
Smelt brunt sukker (skal bli karamell).
Tilsett eddik og kok inn til en tykk sirup.
Ha i kraft og rømme og la sausen småkoke uten lokk til passe konsistens.

Sausen kan gjerne stå og trekke 1-1 1/2 time, den blir bare bedre.

Smak til sausen med salt og pepper før servering.

Temperer kjøttet.
Brun fileten i smør i stekepanne i 2-3 min på hver side.
Dryss på salt og pepper.
Legg gjerne et par kvister timian i smøret i pannen mens fileten brunes.

Legg fileten i et ildfast fat, stikk evt. inn et steketermometer og sett i varm stekeovn 125oC til termometeret viser 60oC.
Steketid 8-15 min.
Tykkelsen på fileten avgjør steketid.

La fileten hvile i ca. 10 minutter før den skjæres opp.

Tips: indrefilet av elg trenger 15-20 min i stekeovnen, bruk steketermometer.

Eple og rødløkkompott:

  • 1-2 rødløk
  • 2 faste norske epler
  • 2 ss smør
  • 1 ss sukker, gjerne brunt
  • 3-4 ss eplejuice
  • Salt, pepper
  • Frisk timian

Del opp løk og surr den myk i smør, på lav temperatur i 4-5 minutter.
Tilsett epler i båter og stek videre i 1-2 minutter.
Tilsett sukker og eplejuice.
Kok opp, og la trekke til eplejuicen er kokt inn og eplene er knapt møre.

Smak til med salt, pepper og timian.

Vin-tips fra Christer:

1. Allesverloren Tinta Barocca 2012, Sør-Afrika. Kr. 154,90

2. Cune Gran Reserva 2008. Rioja, Spania. Kr. 219,90

3. Le Serre Nuove dell'Ornellaia 2012, Bolgheri, Toscana, Italia. Kr. 420,00

4. Alkoholfritt: Eplemost, Dyre gård. økologisk Discovery. Norge. Kr 79,-