Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 0,5 prosent. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 0,5 prosent. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Bendiksby, Terje

Sentralbanksjefen svært bekymret for boligprisene, men holder renta uendret

Norges Bank holder styringsrenta uendret på 0,5 dagens rentemøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en pressemelding skriver Norges Bank at prisveksten her hjemme har vært uventet høy de siste månedene.

Det er samtidig tegn til at veksten i norsk økonomi tar seg opp litt raskere enn anslått i juni.

De velger derfor å holde renten uendret på 0,5 prosent.

Boligprisveksten har tiltatt og vært høyere enn ventet. Lave renter kan bidra til at veksten i boligprisene holder seg oppe og øke sårbarheten i det finansielle systemet.

Sentralbanksjefen uttrykker sterk bekymring for dette i Norges Bank sin pengepolitiske rapport:

– Veksten i boligprisene har økt de siste månedene og har vært høyere enn anslått i forrige rapport. I august var tolvmånedersveksten 9,1 prosent.

Spesielt nevnes boligprisen i Oslo-området:

– Prisveksten er høy særlig i og rundt Oslo. Veksten i husholdningenes gjeld har holdt seg stabil. Høy boligprisvekst kan føre til økt gjeldsopptak og gjøre husholdningene mer sårbare.

Vil holde seg stabil

Oljeprisen er på om lag samme nivå som før sommeren, mens kronen har styrket seg noe. Påslaget i det norske pengemarkedet har økt og vært høyere enn anslått.

– Slik vi nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå den nærmeste tiden, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.