Politiet får endelig nye helikoptre

GARDERMOEN (TV 2): Dagens aldrende politihelikoptre har vært i lufta i en årrekke. Nå byttes de ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Regjeringen har besluttet å fremme forslag for Stortinget om å kjøpe to helt nye helikoptre med opsjon på et tredje helikopter, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) til TV 2 torsdag.

Justisministeren hadde tatt turen til Gardermoen for å overbringe den gledelige nyheten til politiets helikoptertjeneste.

De nye helikoptrene blir noe større enn dagens helikoptre. De skal gi en viss transportstøtte slik at en første responsstyrke raskt kan transporteres inn i et akutt scenario.

– Nå er politihelikoptrene en ren observasjonsplattform. Med en egen transportkapasitet vil politiet kunne komme fram mye raskere, for eksempel fra beredskapssenteret, sier Anundsen.

FORNØYD: Anders Anundsen dro til Gardermoen torsdag for å overbringe gladnyheten til politiets helikoptertjeneste. Foto: Truls Heilo/TV 2
FORNØYD: Anders Anundsen dro til Gardermoen torsdag for å overbringe gladnyheten til politiets helikoptertjeneste. Foto: Truls Heilo/TV 2

Minst to nye maskiner

Regjeringen legger opp til å anskaffe to nye helikoptre med opsjon på en tredje maskin. Regjeringen ønsker foreløpig ikke å si noe om hvor mye anskaffelsen vil koste siden de skal gå i forhandlinger om kjøp.

Politiets helikoptertjeneste har i dag to helikoptre av typen EC135 T2+. Maskinene er produsert av Airbus Helicopters. Helikoptrene har fungert godt til oppdrag som handler om søk og overvåking, men maskinene er gamle og trenger mye vedlikehold. Teknisk Ukeblad skrev i romjulen at politiets to helikoptre er blant EC135-maskinene i verden med flest flytimer.

I februar meldte TV 2 at helikoptrene slår sprekker når de flyr. Et av helikoptrene er 14 år gammelt og er leaset av britisk politi, som tok det ut av tjeneste på grunn av alder og gangtid.

– Best-før-datoen er over, og brukstiden er langt over det man kan forvente av disse maskinene, sa Ole Vidar Dahl, leder for nasjonale bistandsressurser ved Oslo politidistrikt.

Sverige har syv nye politihelikoptre, Norge har to som slår sprekker når de flyr

– En gledens dag

Freddy Rotseth, sjef for politiets helikoptertjeneste, er glad for justisministerens beslutning om å anskaffe nye helikoptre. Rotseth sier det har vært krevende å operere de to eksisterende maskinene.

– Men vi har gjort det vi kan for å redusere nedetiden, og statistikken så langt har vært bra. Men det er gledelig at vi nå ser lys i tunnelen og kan innrette aktiviteten vår mot nye helikopter.

Knut Smedsrud i Politidirektoratet sier de vil gå i gang med anbudsprosessen umiddelbart etter at Stortinget gir klarsignal for kjøp.

– Håpet er å skrive under en kontrakt om et års tid og med anskaffelse i 2019.

– Hva er drømmehelikopteret?

– Det vil jeg ikke si noen ting om, for det skal en anbudsrunde finne ut, sier Smedsrud.

Dagens politihelikopter har heller ikke kapasitet til å frakte for eksempel politiets beredskapstropp ut på skarpe oppdrag. Granskingsrapporten etter 22. juli-tragedien slo fast at det må etableres en robust helikoptertjeneste som sikrer transportkapasitet.