793 personer drept av politiet i USA hittil i år

En politimann i Vest-Virginia har fått sparken fordi han ikke skjøt og drepte en person. 793 personer er drept av amerikansk politi i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En oversikt avisen The Guardian har laget viser at 793 mennesker er drept av politiet i USA hittil i år. Bare onsdag denne uken ble det registrert seks drepte. Blant dem var 43 år gamle Keith Scott i Charlotte i Nord-Carolina.

Like etter drapet samlet store menneskemengder seg for å demonstrere mot politiet. Demonstrantene ropte slagord som «Black lives matter» og «Hands up, don`t shoot». Politiet svarte med tåregass, og i sammenstøtene ble tolv politifolk skadet.

Demonstrasjonene i Charlotte kom bare timer etter en demonstrasjon i Oklahoma, der en ubevæpnet, svart mann med hendene over hodet ble skutt og drept av politiet like før helgen. Denne uken offentliggjorde politiet video av skytingen, uten at det gir noen klare svar på hvorfor politiet skjøt.

Natt til torsdag ble det erklært unntakstilstand i Nord-Carolina. Folk som var tilstede forteller at demonstrantene fant alt de kunne for å knuse glass, mens politiet avfyrte en rekke gummikuler og tåregass mot publikum.

Beregnet ut fra hvor mange svarte og hvite innbyggere det er i USA, har Washington Post analysert seg fram til at svarte innbyggere har rundt 2,5 ganger større sannsynlighet for å bli skutt av politiet enn hva hvite innbyggere har.

Kritikk fra sine egne

Politiet får rettet kritisk søkelys mot seg i drapssakene. Politikvinnen som drepte Terrence Chrutcher i Oklahoma er suspendert mens saken etterforskes, og det samme er politimannen som skjøt og drepte Keith Scott i Nord-Carolina.

Den mest overraskende kritikken har kommet i Vest-Virginia, hvor en politisjef sparket en politimann for ikke å ha skutt og drept en mann.

6. mai rykket politibetjent Stephen Mader ut til meldinger om husbråk. Kjæresten til en mann ringte nødnummeret og fortalte at han truet med å drepe seg selv.

Vurderte situasjonen

Ifølge Pittsburgh Post-Gazette brukte politimannen sin erfaring til å bedømme at han ikke skulle skyte mannen.

– Jeg så han hadde en pistol, men den pekte ikke mot meg, han holdt den bare i hånden, fortalte Mader.

Han begynte etterhvert å snakke rolig til mannen, og ba ham legge ned våpenet. Mannen reagerte med å si:

– Bare skyt meg.

Kollegene drepte mannen

Da Mader sa han ikke kom til å skyte han, begynte mannen å flikke med pistolen, trolig for å få Mader til å reagere.

– Jeg tenkte jeg kunne snakke ham ut av situasjonen. Det var en selvmord-fra-politiet-situasjon, sier Mader til avisen.

Men så kom to andre politikolleger til stedet og drepte mannen.

Ikke ladd pistol

Når en politibetjent er involvert i skyting er rutinen at de er borte fra jobb to uker. Da Mader kom tilbake etter de to ukene, ble han kalt inn til politisjefen. Da fikk han beskjed om at han ble etterforsket, med hensyn til om han var egnet til å være politi. Sjefen mente han hadde satt to kolleger i fare.

En måned senere fikk Mader sparken, med begrunnelse i at han ikke hadde klart å eliminere en trussel.

Da offerets våpen ble undersøkt, fant de ut at pistolen ikke var ladd.