TILTALT: Moren til jenta som døde på en hytte i Valdres nyttårsaften er nå tiltalt for grov omsorgssvikt. Foto: TV 2. 
TILTALT: Moren til jenta som døde på en hytte i Valdres nyttårsaften er nå tiltalt for grov omsorgssvikt. Foto: TV 2.  Foto: tv 2

Moren til død 13-åring tiltalt for grov omsorgssvikt

Jenta døde nyttårsaften på familiens hytte i Valdres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 13 år gammel jente døde av avmagring på nyttårsaften 2015. Da oppholdt jenta seg på familiens hytte i Valdres.

Obduksjonen viste at dødsårsaken var avmagring. Jenta var alvorlig syk av spiseforstyrrelser, og hadde vært til behandling ved fem klinikker.

Grov omsorgssvikt

Moren ble kort tid etter siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge. Hun har nektet straffskyld.

I dag ble tiltalen kjent at 13-åringens mor er tiltalt for grov omsorgssvikt.

Alvorlig og tragisk

Ifølge tiltalen lot moren være å sørge for at datteren fikk nødvendig legehjelp fra jenta ble skrevet ut av sykehus i februar 2015 og frem til hennes død i desember.

– Moren har, ved aktive handlinger, unndratt sin datter helsebehandling som har vært nødvendig. Hun har ikke fulgt råd fra helsevesenet og barnevern. Hun har oppgitt uriktige opplysninger. Selv om hun også har prøvd å hjelpe datteren har hun kommet inn i en situasjon hvor det motsatte har skjedd, sier statsadvokat Arne Ingvald Dymbe til TV 2.

Han sier at omsorgssvikten har pågått fra februar 2015 og frem til jentas død 31. desember.

– Dette er en svært alvorlig og svært tragisk sak. Strafferammen er 15 års fengsel. Jeg tror ikke vi har noe lignende i norsk rettspraksis, og det vanskelig å si hva straffen vil bli, dersom hun blir domfelt.

Nekter straffskyld

Forsvarer til kvinnen, Aasmund Olav Sandland, sier til TV 2 at tiltalen er «kvalifisert skivebom».

– De har klippet og limt sammen ulike fragmenter. Det skaper et helt feil bilde av hva saken dreier seg om. Min klient hadde ventet at saken skulle henlegges. Hun er opprørt over tiltalen.

Moren har hele tiden nektet straffskyld og gjør det nå på alle tiltalens punkter, opplyser han.

Ifølge tiltalen unnlot hun å kontakte, lege, sykehus eller annet helsepersonell til tross for at datteren ble svakere og etterhvert var i livsfare.

Hun skal i sms ha oppfordret datteren til å ta på seg løse klær og bære vekter da datteren skulle veies av barnevernet i mai 2015. Hun skal også ha nektet å bestille legetime, til tross for at datteren skal ha bedt om det etter bekymring for egen helse. Datteren hadde en BMi på 8,8 da hun døde.

– Stemmer det at hun har bedt datteren ta på seg løse klær og vekter?

– Det er mulig at det står i en sms, men det er tatt ut av en sammenheng. Når man leser dem sammenhengende, ser man at dette er sagt i nærmest en spøkefull tone. Datteren var livredd for at hun skulle bli flyttet fra moren, sier forsvarer Sandland.

Mor og datter meldte i fjor høst flytting fra Bærum kommune til hytta i Øystre Slidre i Valdres. Før det gikk jenta gikk på Mølladammen skole i Bærum. Moren søkte da kommunen om å få gi datteren hjemmeundervisning. Årsaken var at jenta hadde blitt utsatt for alvorlig mobbing.

Kritikk til kommunene

Fylkesmannen i både Oslo og Akershus, og Oppland har samarbeidet om tilsyn av barneverntjenestene i både Bærum og det interkommunale barnevernet i Valdres.

Rapporten konkluderer med at begge kommunene brøt loven, og ga ikke jenta forsvarlig hjelp.

Bærum kommune får sterk kritikk for ikke å ha fulgt opp bekymringmeldinger om jenta. Ifølge rapporten opprettet kommunen sak etter den første bekymringsmeldingen. Men den andre meldingen ble henlagt. Den avgjørelsen får kritikk.