Hjemløse Lee Parker forklarer hvordan han fant en ryggsekk med en bombe i nær et søppelspann i Elizabeth i New Jersey sent søndag kveld. Foto: Julio Cortez/AP
Hjemløse Lee Parker forklarer hvordan han fant en ryggsekk med en bombe i nær et søppelspann i Elizabeth i New Jersey sent søndag kveld. Foto: Julio Cortez/AP Foto: Julio Cortez

Hjemløse Lee trengte en ryggsekk – plukket opp sekken med fem rørbomber

Hjemløse Lee Parker bar alle eiendelene sine i en blå plastpose. Da han oppdaget en forlatt ryggsekk ved søppelspannet i Elizabeth i New Jersey ble han veldig glad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til å begynne med var Lee Parker strålende fornøyd. Noen hadde satt fra seg en ryggsekk ved søppelspannet, og det var akkurat det han trengte for å ha eiendelene sine i. Den blå plastposen han hadde brukt, var helt utslitt.

– Jeg plukket opp ryggsekken, kikket på den og begynte å gå. Etter en liten stund satte jeg den ned for å kikke inni den, forteller Lee Parker til CBS.

Parker var sammen med kameraten Ivan White da de søndag oppdaget ryggsekken i byen Elizabeth i New Jersey.

Da de åpnet sekken skjønte de to raskt at det ikke var en vanlig ryggsekk de hadde fått tak i. Inni sekken var en bombe.

Rørbombe eksploderte

Søppelspannet, hvor ryggsekken ble funnet, sto like utenfor en pub og rundt 500 meter fra togskinnene.

Politiet sendte en drone over den mistenkelige sekken og alle nødvendige tiltak ble satt i verk. Det var fem rørbomber i sekken, og en av dem eksploderte da en bomberobot forsøkte å uskadeliggjøre dem.

Her eksploderer rørbomben

Det var en kraftig eksplosjon og Lee Parker klarer ikke la være å tenke på hva som hadde skjedd dersom han hadde mistet sekken i bakken.

– Jeg ser det av og til for meg inni hodet, og jeg vet at jeg må legge det fra meg, sier den 50 år gamle hjemløse mannen til nyhetsbyrået AP.

Vil gi Parker tak over hodet

Lee Parker og kameraten Ivan White hylles som helter for at de avverget en større terroraksjon.

– Jeg har det fantastisk. Jeg har det bra, men det viktigste er at ingen liv gikk tapt, sier Parker.

En veldedig organisasjon for hjemløse har startet en innsamlingsaksjon for Parker og White. Målet var 10.000 dollar, slik at Parker, som er hjemløs, skulle få tak over hodet. White lever på en liten inntekt, og tanken var også å hjelpe ham. En tredjedel av det som samles inn, skal gå til selve organisasjonens arbeid for andre hjemløse.

Har sovet i en seng

Målet på 10.00 dollar ble nådd allerede i løpet av en dag. Torsdag morgen, norsk tid, er det samlet inn 20.000 dollar.

– Hadde det ikke vært for mennesker som Lee og Ivan, som oppdaget og meldte fra om dette, så kunne denne hendelsen blitt langt mer alvorlig, sier Giuliano Farina i den veldedige organisasjonen for hjemløse.

– Gud valgte meg for en eller annen grunn. Jeg gjorde bare det jeg var nødt til, forteller Lee Parker.

Støtten Parker har fått denne uken har gjort at han har kunnet sove om nettene i en seng, og ikke på gaten.

Politiet i New York mener Ahmad Rahami (28) plasserte ryggsekken ut ved søppelspannet. Rahami er også siktet for å stå bak bomben som eksploderte i New York i helgen, hvor 29 mennesker ble skadet.