– Får sine venner og bekjente til å evaluere jobben han har gjort

Johan Kaggestad i strupen på toppidrettsjef Tore Øvrebø, som selv har vært med å håndplukke det eksterne utvalget som skal evaluere Olympiatoppen etter de skuffende sommerlekene i Rio

Medaljefangsten i Rio er ikke noe å smile av for toppidrettssjefen Tore Øvrebø. De norske paralympicsutøverne kopierte medaljefangsten fra OL i London under lekene i Rio.

Tråere gikk det for de funksjonsfriske. Ingen gull eller sølv ble fasiten i Rio. Kun fire bronser ble med i bagasjen hjem til Norge.

Se reportasjen øverst i saken!

– Håpløs argumentasjon

– Vi nådde ikke målsettingen, men vi var faktisk ganske nær, konkluderer Øvrebø med overfor TV 2.

Det er en uttalelse som får TV 2s ekspert Johan Kaggestad til å reagere.

– Jeg synes det er håpløs argumentasjon å si at vi var nesten der. Det blir systemforklaringer, sier han til TV 2.

– Det viser seg at de som er best forberedt når som regel de forventede resultatene oftere. Et par av medaljene var også nær av å være fjerdeplass, fortsetter han.

– Bukken og havresekken

Den svake norske OL-innsatsen skal evalueres. Tidligere OL-vinner Siren Sundby er håndplukket til oppgaven sammen med tidligere landslagstrener i langrenn Sindre Bergan og Lars Tore Rognan fra Norges Idrettshøgskole.

– Hvem er det som har satt ned dette utvalget?

– Det har jeg, som er toppidrettssjef, og generalsekretæren i Norges Idrettsforbund (Inge Andersen jou.anm), som jeg rapporterer til, gjort i lag, forklarer Øvrebø.

Kaggestad mener at det ikke er heldig.

– For meg blir det bukken og havresekken at man får sine venner og bekjente til å evaluere ham selv, hvis man setter det litt på spissen. Men det blir helt galt at Olympiatoppen skal evalueres og at toppidrettssjefen oppnevner personene som skal sitte i utvalget. Det høres ikke veldig utfordrende for meg, forteller TV 2s ekspert.

– Jeg hadde nok hatt vesentlig mer tillit til et utvalg som var oppnevnt av styret i Norges Idrettsforbund, utdyper Kaggestad.

– Absolutt innenfor

Toppidrettssjefen er ikke enig i kritikken fra Kaggestad.

– Det er absolutt innenfor at vi gjør. Vi kunne latt være å gjøre det. Da hadde vi kun hatt oss selv som evaluerte oss selv, forklarer Øvrebø.

– En ting er vi, men er det ikke noe din sjef Inge Andersen eller andre burde ha bestemt uten deg?

– Det kan godt være at det hadde vært en løsning også, men den vi har gått for er helt innenfor, svarer toppidrettssjefen.