advarer mot høy ledighet i hovedstaden:

Mener regjeringen prioriterer Vestlandet foran Oslo

– Byrådslederen har åpenbart ikke oversikt over situasjonen i egen by, kontrer arbeidsministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For å få flere personer i arbeid vil byrådet i Oslo foreslå å bruke 10 millioner kroner ekstra på tiltaksplasser neste år.

– Det gjør vi fordi vi må få gjort noe med at såpass mange står utenfor arbeidslivet. Folk må i jobb, da løser vi mange problemer samtidig, sier byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap).

Byrådsleder Raymond Johansen mener det er noe Oslo må gjøre fordi regjeringen har prioritert arbeidsledighet på Vestlandet foran arbeidsledighet i hovedstaden.

– De har i hvert fall ikke hatt fokus på at vi har like stor ledighet i bydeler i Oslo som vi har på Vestlandet. Det kan vi slå fast, sier Johansen til TV 2 Nyhetene.

Høy ledighet

Arbeiderpartiet trekker frem ledighetstallene i bydelene Søndre Nordstrand (4,8%), Gamle Oslo (4,2%), Alna og Stovner (begge 4,1%) som eksempler på at arbeidsledigheten ikke er et problem utelukkende på Vestlandet.

– Vi trenger også støtte fra regjeringen. Bydeler med like høye ledighetstall som kommuner på Vestlandet er et alvorlig sosialt problem, mener Johansen.

Byrådet skriver i et notat at det ikke kan være slik at en som har mistet jobben i renholdsbransjen og bor i Oslo øst er mindre verdt enn en som har mistet jobben i oljeindustrien og bor i Stavanger.

– Ikke oversikt i egen by

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) avviser at regjeringen kun prioriterer arbeidsledige på Vestlandet og overser problemene i resten av landet. Hun mener Raymond Johansen umulig kan ha satt seg ordentlig inn i arbeidsledighetstallene.

– Det er helt åpenbart at Raymond Johansen ikke har så god oversikt over situasjonen i Oslo og hvordan realitetene er nå når det gjelder arbeidsledigheten, sier Hauglie.

Hauglie viser til NAVs tall for august hvor det fremgår at ledigheten i Oslo har gått ned det siste året, at 12 av 15 bydeler i hovedstaden opplever nedgang i arbeidsledigheten og at det også er en nedgang i bydelene Raymond Johansen nevner som eksempler.

– Bruk verktøyene

Hauglie synes ikke det er behov for noen ekstra tiltakspakke for Oslo nå.

– Vi har styrket antall tiltaksplasser, vi har flere sosialpolitiske initiativ og vi har styrket kommuneøkonomien betydelig. Dette kommer også Oslo kommune tilgode, så det er bare for Raymond Johansen å ta i bruk de verktøyene som ligger der, sier arbeidsministeren.

Men Raymond Johansen mener hovedstaden har svært store utfordringer.

– Behovene er enorme så vi trenger rett og slett penger til målrettede tiltak, alt fra norskopplæring til lavterskeltilbud, sier Johansen.