Møtte overgriperen på lokalbutikken – nå er han i fengsel

Den pedofile mannen som har gått fritt rundt i Kvalsund i Finnmark i fire måneder, er nå i fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den pedofile mannen som er dømt til seks års forvaring for grove seksuelle overgrep i Kvalsund i Finnmark har møtt til soning onsdag ettermiddag.

Det opplyser politiet i Finnmark ovenfor TV 2.

Det skjer etter at TV 2 tirsdag fortalte om at den pedofile mannen gikk fritt rundt i hjembygda, fire måneder etter at dommen mot ham var rettskraftig.

– Dette er helt uakseptabelt. Hvis det foreligger en rettskraftig forvaringsdom skal selvfølgelig soningen gjennomføres så raskt som overhodet mulig. Jeg skjønner folk er bekymret, og at dette strider mot folks rettsoppfatning, sier justisminister Anders Anundsen (Frp).

Møtte ham på butikken

I den lille kommunen Kvalsund i Finnmark bor det rundt 1.000 innbyggere.

Mannen gikk fritt rundt i fire måneder etter at dommen var rettskraftig, selv om han er dømt til seks års forvaring for grove seksuelle overgrep mot fem barn.

– Overgrepene som er gjort mot ungene mine er grove. Veldig grove, sier moren til to av de fornærmede til TV 2.

Familien visste ikke at mannen som bodde hos dem i perioder over to over var tidligere straffedømt for seksuelle overgrep mot barn.

Fra jenta i familien var 6 år gammel ble hun og broren utsatt for gjentatte seksuelle overgrep.

Mannen ble først anmeldt i 2011, og ble da ikke varetektsfenslet. Statsadvokaten tar selvkritikk i saken.

– Det er ingen tvil om at denne saken har tatt for lang tid. Vi må ta selvkritikk på håndteringen av saken, sier Lars Fause, førstestatsadvokat i Troms og Finnmark til TV 2.

Reell fare for gjentakelse

Mannen ble først dømt for overgrep mot fem barn i Hammerfest tingrett. Saken ble anket, og også i lagmannsretten ble han dømt.

Lagmannsretten slår fast at det er en reell og kvalifisert fare for at mannen vil begå nye alvorlige overgrep dersom han blir løslatt.

I lagmannsretten ble det også slått fast at skadevirkningene for de fornærmede har vært betydelig, og at overgrepene har gjort ubotelig skade for de fornærmedes familier.

I retten viste mannen heller ingen anger og forståelse for de fornærmedes situasjon.

Politiet i Finnmark innrømmer at de har gjort feil i saken.

– Vi har rett og slett ikke klart å fange opp den saken da den kom inn. Slik sett har vi ikke gjort den jobben vi skal gjøre, sier Morten Daae, påtaleleder i Finnmark politidistrikt.

Har du forståelse for at pårørende, ofre og naboer reagerer?

– Ja, det har jeg full forståelse for. Dette er uforståelig for publikum, sier han.