BRRR: Får vi slike scener som da Brann møtte Tromsø på Alfheim i 2012 på slutten av neste sesong. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
BRRR: Får vi slike scener som da Brann møtte Tromsø på Alfheim i 2012 på slutten av neste sesong. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Foto: Bertinussen, Rune Stoltz

NFF-forslag slaktes: – Virker latterlig

Neste år blir det adventsfotball når cupfinalen spilles i desember.

Se Bodø/Glimt - Sarpsborg 08 i cupen på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo klokken 18.00!

Neste år og i seks år fremover blir det adventsfotball for lagene i Eliteserien. Det bestemte Forbundsstyret i Norges Fotballforbund onsdag ifølge en pressemelding.

Sesongstarten skal være i april, mens sesongen rundes av med cupfinalen som skal gå av stabelen i desember. Unntaket er de årene med mesterskap. Da er sesongstart i mars, mens den avsluttes i november.

– Klubbenes ønsker er blitt godt ivaretatt

Rent praktisk betyr det at 2017 sesongen starter 1. april, mens cupfinalen neste år spilles første søndag i advent, 3. desember. Siste runde i Eliteserien spilles 26. november. Til eksempel er siste runde i årets sesong 6. november, mens cupfinalen spilles 20 november i år.

Sesongen utvides på høsten fordi Eliteserien tar to helgers pause i slutten av juli for å legge tilrette for norske lag i Europacupene. NFF opplyser også at det diskuteres om det skal komme en supercup før seriestart foran neste sesong.

– Vi har fått på plass en terminliste med god flyt mellom de ulike konkurranser samt mulighetene for ytterligere å prioritere deltakelse i UEFAs turneringer, sier leder av NFFs konkurranseavdeling Nils Fisketjønn til fotball.no.

– Terminlisten balanserer godt ut behovet for både å ta markedsmessige og sportslige hensyn. Klubbenes ønsker er blitt godt ivaretatt, sier sportsdirektør i Norsk Toppfotball, Jo Bergsvand til fotball.no.

– Virker litt latterlig

Mangeårig ekspert i FotballXtra, Ivar Hoff, slakter vedtaket.

– Det kan jo bli koselig å spille en cupfinale i 10-15 kuldegrader i Oslo i desember. Man kan jo begynne å lure på hva de høye herrer tenker, spør Hoff seg.

– For å være helt ærlig virker det litt latterlig. Jeg tror nok dette er knyttet opp mot tv-avtaler og at de som har rettigheter har hatt en finger eller to med i spillet her. Jeg vet jo at Discovery har ønsket å skape annerledes rammer rundt rundene enn det er nå, så de ligger nok som en klam sky over dette vedtaket, fortsetter Hoff.

Han mener at det er bra at de viser at de ønsker å endre norsk fotball, men at det bommes med dette vedtaket.

– Det er vel og bra at man ønsker å gjøre noe med resultatene i norsk toppfotball. For slik det er nå, så er det virkelig ikke bra. Se på landslagene våre. Og se hva klubblagene presterer ute i Europa. Men jeg tror ikke dette er løsningen. De som jobber i norsk toppfotball har fått innarbeidet en form for fotball hvor vi går baklengs inn i fremtiden. Lagene blir ikke prioritert i dette vedtaket, forteller Hoff til TV 2.

– Som å tro på julenissen

Også TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen er kritisk til forslaget.

– Det er litt som å tro på julenissen. Vi så i år at de to/tre første serierundene var bortkastet. Ingen gidder å se på fotball da, banene er dårlig, klubbene taper penger på grunn av at publikum ikke ser på. I tillegg koster det mye å få banene klare. Det må være mulig å komprimere det litt, forklarer Mathisen til TV 2.

Han tror at dette vedtaket ikke er utviklinde for klubbene.

– Tror det her har null og niks å si for utviklingen til spillerne og klubbene, forteller Mathisen.

– Folk er i skimodus og vil se på Northug og Bjørgen, fortsetter TV 2s fotballekspert.

– Må forlenge sesongen

En som imidlertid ikke er så negativ til forslaget er den tidligere Rosenborg-, Aalesund- og U21-landslagstreneren Per Joar Hansen.

– Jeg skjønner ikke at dette skal være tema hvert eneste år. Bli ferdig og bestem dere tidlig. Hvert år er det snakk om når serien skal begynne og når den skal slutte. Noen år er det mars og noen år er det april. Mitt budskap til fotballforbundet er bestem dere tidlig. La det være forutsigbart for alle, sier Hansen til TV 2.

De siste dagene Perry markert seg i debatten om norsk fotball og utviklingen. Han er krystallklar på at sesongen på forlenges.

– Vi må forlenge sesongen for å henge med resten av Europa. Klima vil alltid være utfordrende i et land som Norge, så da må vi bruke penger på å utvikle stadioner og gresstyper som gjør det mulig å forlenge sesongen. En løsning kan være å gå over til hybridgress, en blanding av kunstgress og naturgress slik de har i Sverige, fortsetter den tidligere RBK- og U21-landslagstreneren.

– Jeg håper det er godt vær om vi skal spille cupfinale i desember. Kjedelig om det er snø og frost. Men været er det jo ingen som kan styre, forklarer Hansen.