Advarer mot å «selge Norge»

Arbeiderpartiet går i strupen på regjeringen – vil stoppe privatiseringen av statsbedrifter og salg av Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet vil i sitt nye partiprogram tydeliggjøre statens rolle som eier, og nøkkelrollen statsselskaper har i byggingen og omstillingen av Norge.

Vil beholde statlig eierskap

For opposisjonspartiet er ikke i tvil om at Frp og Høyres politikk øker presset på privatisering, og nå vil de sette en stopper for det - før det er for sent.

– Statsbedriften og det statlige eierskapet er en viktig faktor i utviklingen av Norge, og derfor trenger vi å videreutvikle og forsterke det statlige eierskapet i nøkkelbedriftene som kan være med å ta Norge inn i fremtiden, sier Aps energipolitisk talsmann Terje Aaslad til TV 2 Nyhetskanalen.

Høyres programkomité vedtok i august et forslag om å delprivatisere Statkraft. Forslaget ble begrunnet med at selskapet kan få tilgang til frisk kapital og nye eierimpulser gjennom en delprivatisering. Tidligere har Høyre/Frp-regjeringen varslet at de ville selge seg ned i Kongsberg Gruppen, Telenor, Statskog, og Flytoget, men det ble møtt med sterke protester.

Frykter konsekvensene

Arbeiderpartiet har hele tiden gått kraftig ut mot planene om nedsalg, og mener inntektene fra vannkraften tilhører det norske folk.

– Høyre har også tidligere foreslått å privatisere Statkraft, heldigvis har de ikke lykkes. Men Statkraft som et eksempel vil jo være en viktig motor i forhold til utbygging av fornybar energi.

– Hva er det dere i Ap frykter kan bli konsekvensene?

– Det vi frykter er at Norge vil miste muligheter hvis vi lar det private overta viktige bedrifter. Vi kan miste forskningsinnsats, kunnskap, vår evne som nasjon til å styre selskapene i en sånn retning at det er positivt også for det øvrige næringslivet.

– Norge har heller ikke behov for å frigjøre den kapitalen, understreker Aasland.

NORSK SKOG: Statskog kan bli privatisert, om regjeringen får det som de vil. Foto: NTB Scanpix
NORSK SKOG: Statskog kan bli privatisert, om regjeringen får det som de vil. Foto: NTB Scanpix Foto: Solum, Stian Lysberg

– Ap har privatisert mer

Næringspolitisk talsmann for Høye, Gunnar Gundersen, mener det er Ap som har stått for de større privatiseringene.

– Det er Arbeiderpartiet som har stått for de større privatiseringene. Norge har verken blitt unorsk eller solgt ut de tre årene vi har sittet i regjering, sier Gundersen til TV 2 Nyhetskanalen.

Han påpeker at Terje Aasland selv satt i næringskomiteen under det store utsalget av Cermaq i 2014, et selskap hvor staten hadde en eierandel på 59,17 prosent.

– Vi ønsker et godt eierskap for selskapene, og utvikle dem bra. Når jeg leser Jonas Gahr Støres tanker rundt Statkraft så er det fryktelig nært opp til det vi diskuterer. Høyre diskuterer hvordan vi skal finne en løsning der avkastningen på den norske krafta skal tilfalle fellesskapet. Men kanskje trenger man et eierskap med en bredere plattform og kompetanse enn man har i dag, sier Gundersen og møter motbør fra Aasland.

– Det er merkelig å høre det Gundersen sier nå, sier han.
Se hele debatten i videovinduet øverst!