Maria (19) var vitne til at storesøster Rebekka (20) ble mobbet – hver dag

– Jeg hadde alltid noen å være med, mens søsteren min satt alene, forteller Maria Winther (19). Hun forsøkte å gripe inn, men opplevde det som vanskelig å bli hørt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søstrene Maria Winther (19) og Rebekka Winther (20) har gått på samme skole og er tilsynelatende veldig like. Men mens Maria alltid har hatt et stort nettverk og mange venner, ble Rebekka mobbet helt fra hun var et lite barn.

– Det startet med stygge kommentarer allerede i barnehagen. De lo når jeg pratet, de lo når jeg var stille. Det var alle mot meg, forteller Rebekka.

Mobbingen fortsatte da jentene begynte på skolen. Daglig fikk Rebekka høre at hun var stygg, rar og ekkel.

– Når man hører det mange nok ganger tror man til slutt på det.

Se søstrene fortelle sin historie i videovinduet øverst.

Var vitne til mobbingen

Lillesøster Maria som gikk på trinnet under Rebekka, hadde en helt annen skolehverdag.

– Jeg hadde mange gode venner og trivdes veldig, på akkurat samme skole. Jeg hadde alltid noen å være med, mens søsteren min satt alene.

Hun var vitne til mye av det som skjedde, men sier at hun først nå, noen år etter, forstår hvor alvorlig det faktisk var. Likevel forsøkte hun å gripe inn da det sto på som verst.

Slik kan du hjelpe en som blir mobbet:

  • Gå til en lærer eller en annen voksen å fortell hva som skjer. Det er ikke sladring, men å bry seg!
  • Si ifra til de som mobber at det ikke er greit.
  • Ikke videresend, kommenter eller lik en stygg melding eller et bilde.
  • Si til de andre som står og ser på at de skal slutte med det, fordi det også er en del av mobbingen.
  • Prøv å vær en venn med den som blir mobbet.

Kilde: www.udir.no

– Jeg pratet med lærere og med rektor, men det ble bare snakket bort. Jeg sendte meldinger til Rebekkas tidligere venner som hadde gått over til mobbernes side, men fikk bare høre at jeg var hun teite lillesøsteren, sier Maria.

Hun forteller om følelsen av maktesløshet, og at det ble henne mot «de store».

– Jeg forsøkte også å snakke med Rebekka om det, men hun ville ikke.

NÆRE: Kun ett år skiller Rebekka (20) og Maria (19). Men storesøster (t.h.) ble mobbet gjennom hele barndommen. Foto: privat
NÆRE: Kun ett år skiller Rebekka (20) og Maria (19). Men storesøster (t.h.) ble mobbet gjennom hele barndommen. Foto: privat

Selvmordsforsøk

Rebekka trakk seg mer og mer tilbake. I 8. klasse begynte hun å dra hjem i friminuttene for å slippe unna de verste kommentarene. Da hun ble beskyldt for skulk, våget hun ikke å fortelle mamma om hvorfor hun dro fra skolen.

Hun skammet seg og snakket ikke med noen. Så begynte hun å sulte seg.

– Jeg hadde så dårlig selvtillit. Jeg sluttet å spise og begynte med selvskading. Så toppet det seg med flere selvmordsforsøk, sier Rebekka.

Verken hun, Maria eller mammaen følte at skolen tok problemene på alvor, og i 10. klasse fikk Rebekka begynne på en annen skole.

– Der gikk det først bedre, men så spredte tidligere medelever rykter om meg til den nye skolen, og da var det igang igjen, forteller Rebekka.

Møtes på butikken

Både Maria og Rebekka bor fremdeles på et lite sted der de fleste kjenner til hverandre. Der ligger det også en matbutikk som mange bruker – og der flere av mobberne jobber.

– Jeg kjenner at det er vanskelig å handle ting når de står i kassa. Da ender det gjerne med at jeg gir kortet mitt til de jeg er på butikken med, sier Rebekka.

– Observer mer

Nå er Rebekka frisørlærling og klar for et nytt kapittel i livet.

Hun delte sine opplevelser på bloggen sin allerede for to år siden, og med lillesøsters innlegg på Aftenposten fikk historien hennes nytt liv.

Nå håper hun at oppmerksomheten rundt saken skal få positive ringvirkninger.

– Jeg ville vise med blogginnlegget at vi er flere som opplever dette. Jeg har fått veldig mange meldinger fra andre mobbeofre.

Hun håper at folk åpner øynene bare litt mer for hva som faktisk foregår rundt dem.

– Både de som ser mobbing og mobbeofrene selv må bli flinkere til å si ifra! Man må observere mer, og ta tak når man ser at mobbing faktisk skjer, sier Rebekka.