TOK AV: 29. september 2011 tok Tiangong-1, Kinas første romstasjon, av fra jorden. Nå er den etter all sannsynlighet ute av kontroll. FOTO: (AP Photo) 
TOK AV: 29. september 2011 tok Tiangong-1, Kinas første romstasjon, av fra jorden. Nå er den etter all sannsynlighet ute av kontroll. FOTO: (AP Photo) 

Kina har trolig mistet kontroll over romstasjon

Et kinesisk romfartøy er forventet å treffe jorda i 2017, og flere frykter myndighetene ikke aner hvor det vil lande.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den kinesiske romstasjonen Tiangong-1 faller mot jorda, det bekrefter kinesiske myndigheter på en pressekonferanse ifølge nyhetsbyrået Xhinua.

Myndighetene forventer at fartøyet vil treffe jorda sent i 2017.

– Basert på våre beregninger vil mesteparten av romstasjonen brenne opp i løpet av fallet, sier visedirektør Wu Ping.

Tiangong-1 er Kinas første romstasjon, og er et ubemannet fartøy som ble skutt opp i 2011. Den skulle markere starten på en ny æra for kinesisk romfart. Flere austronauter har besøkt stasjonen.

Trolig mistet kontroll

Lenge har det blitt spekulert i om man har mistet kontrollen over fartøyet. Den siste pressekonferansen gir en enda tydeligere indikasjon på dette, selv om myndighetene ikke konkret innrømmer å ha mistet kontrollen.

Hadde man hatt kontroll på fartøyet, kunne man ha styrt det kontrollert ned på et egnet område og visst når det ville lande, skriver blant annet romfartsmagasinet Space.

At myndighetene ikke kan gi et klart tidsperspektiv på når stasjonen vil lande – eller hvor – kan tyde på at de har mistet kontrollen.

Tiangong-1 er foreløpig intakt og går i bane med en høyde på 370 kilometer, opplyste myndighetene på pressekonferansen.

– Vanlig å gi et konkret tidspunkt

Sivilingeniør Erik Tandberg ved Norsk Romsenter har fulgt nøye med på situasjonen for kinesisk romfart den siste tiden.

Han kan ikke si sikkert om den siste pressekonferansen bekrefter ryktene om mangel på kontroll, men bekrefter at det er vanlig å gi et mer konkret tidspunkt og sted for slike nedstigninger.

– Hvis man har en romstasjon som virker, så kan man si med ganske stor sannsynlighet når den kommer ned og hvor.

Tandberg forteller at det også har vært formidlet rykter om problemer med den nylig oppskutte stasjonen Tiangong-2, avløseren til Tiangong-1.

– Er det problemer med Tiangong-2, vil det være veldig alvorlig og en langt verre situasjon for Kina, mener han.

Utelukker ikke at deler vil treffe jorda

Trolig vil mesteparten av Tiangong-1 brenne opp i atmosfæren, men man utelukker ikke at noen deler vil treffe jorda. Myndighetene forsikrer at de vil gi nødvendige advarsler dersom fartøyet ser ut til å treffe andre satellitter i rommet.

Det er kun en liten sannsynlighet for at delene vil treffe befolkede områder av planeten eller påvirke luftfart, men ifølge eksperter kan man ikke utelukke at det vil skje ved en ukontrollert landing.

– Du kan ikke styre disse tingene. Selv bare et par dager før den når jorda, vil vi trolig ikke kunne spå landingen med mer enn seks til syv timer, pluss minus. At vi ikke vet når den lander, betyr også at vi ikke vet hvor den kommer til å gå ned, sier astrofysiker Jonathan McDowell til The Guardian.

– Uheldig for kinesisk samarbeid

Knut Robert Fossum er forskningsleder ved Senter for tverrfaglig forskning i rommet på NTNU. Han sier det kan være uheldig for kinesiske myndigheter dersom opplysningene stemmer.

– Det har vært foreslått og til dels planlagt et samarbeid mellom ESA (europeiske romfartsmyndigheter red.anmd) og kinesisk romfart. Et slikt samarbeid vil jo få seg et lite slag, mener han.

Fossum sier romstasjoner er en eksperimentell plattform, selv om man har hatt slike fartøy i rommet i flere år.

– For oss som jobber med bemannet romfart er det leit når slikt skjer. Det viser hvor komplisert det å operere romstasjoner faktisk er, selv om man kanskje tenker at dette er noe man har kontroll på, sier han.