Med hendene over hodet møter en av demonstrantene opprørspolitiet i Charlotte, Nord Carolina. Foto: Adam Rhew/Reuters 
Med hendene over hodet møter en av demonstrantene opprørspolitiet i Charlotte, Nord Carolina. Foto: Adam Rhew/Reuters  Foto: Stringer

«Black lives matter»

Raseri og opptøyer i USA etter politiskyting

Tolv politifolk er såret i sammenstøt med demonstranter i Nord-Carolina etter at en afroamerikaner ble drept av en svart politimann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sammenstøtet startet tirsdag kveld lokal tid etter at 43 år gamle Keith Lamont Scott, en afroamerikaner, ble skutt og drept av en svart politimann tidligere på dagen.

Politiet hadde arrestordre på en mann og dro tirsdag ettermiddag til et leilighetskompleks i Charlotte hvor de antok han oppholdt seg.

Da de kom til leilighetene oppdaget de en annen mann med våpen som gikk ut av en bil og deretter satte seg inn igjen. Ifølge Keith Trietly, en talsmann for politiet, stakk mannen med våpenet ut av bilen igjen da politiet nærmet seg.

– På dette tidspunktet vurderte polititjenestemennene mannen som en trussel og avfyrte minst et skudd, sier Trietly ifølge AP.

Mannen ble fraktet til sykehus hvor han ble erklært død.

«Black lives matter»

Scotts datter hevder han var ubevæpnet og at han satt og leste ei bok i bilen da politiet først uskadeliggjorde ham med et elektrosjokkvåpen og deretter skjøt ham fire ganger.

Politiet opplyser at de beslagla et våpen. Politimannen som skjøt Scott er tatt ut av tjeneste mens granskingen pågår.

Tolv polititjenestemenn er rapportert skadd etter sammenstøtet med demonstranter. Foto: Adam Rhew/Reuters 
Tolv polititjenestemenn er rapportert skadd etter sammenstøtet med demonstranter. Foto: Adam Rhew/Reuters  Foto: Stringer

Tirsdag kveld barket demonstranter og politi sammen i Nord-Carolina. Demonstranter ropte slagord: «Black lives matter» og «Hands up, don`t shoot!». En av demonstrantene gikk med en plakat hvor det sto «Stop killing us».

Oppgitte innbyggere i Charlotte tok til gatene tirsdag kveld etter at politiet skjøt og drepte Keith Scott. Foto: Adam Rhew/Reuters
Oppgitte innbyggere i Charlotte tok til gatene tirsdag kveld etter at politiet skjøt og drepte Keith Scott. Foto: Adam Rhew/Reuters Foto: Stringer

12 skadde politifolk

I sammenstøtene ble flere politibiler ramponert og 12 polititjenestemenn er skadd. En av politimennene fikk en stein kastet i ansiktet.

Det ble tatt i bruk tåregass for å løse opp demonstrasjonen.

Demonstrasjonen i Nord-Carolina kom bare timer etter en annen demonstrasjon i Tulsa i Oklahoma, hvor en ubevæpnet svart mann med hendene over hodet ble skutt av politiet like før helgen.

(TV 2/NTB)