Et norsk F-16 takser mens et britisk Tornado GR-4 tar av på Bodø flystasjon under øvelsen i 2015. FOTO: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret
Et norsk F-16 takser mens et britisk Tornado GR-4 tar av på Bodø flystasjon under øvelsen i 2015. FOTO: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret Foto: Torbjrn Kjosvold / Forsvaret /

Russiske spioner forsøkte å utpresse NATO-offiser under nordisk jagerflyøvelse

Det svenske forsvaret opplever en økning i «sikkerhetshendelser».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russiske spioner skal ifølge SVT ha oppsøkt en offiser som deltok i en av Europas største jagerflyøvelser i Norden, og forsøkt å true ham til å samarbeide med dem.

Hendelsen, som fant sted på en kro i Luleå, tyder på at russerne hadde gjort grundige forberedelser før sitt fremstøt mot offiseren: De viste NATO-offiseren bilder av hans familie, og forlangte at han måtte forsyne dem med opplysninger.

Den multinasjonale øvelsen «Arctic Challenge Exercise» (ACE) pågikk fra basene Bodø, Rovaniemi i Finland og Kallax i Sverige. 115 fly fra ni land deltok i øvelsen i 2015, og to amerikanske skvadroner var på basen i Kallax.

Ifølge Luftforsvaret omfattet øvelsen angrep mot bakke- og luftmål, bekjempelse av simulerte luftvernsystemer, lavtflyging og lufttanking.

Mikael Frisell, regimentsjefen for Militärregion Nord, bekrefter til SVT at det finnes en sikkerhetsrapport om hendelsen, men ønsker ikke å gå i detalj.

– Det jeg kan si, er at jeg fikk en sikkerhetsrapport under den store flyøvelsen ACE i Norrbotten om at et individ hadde blitt kontaktet. Mer enn det vil jeg ikke si, sier Frisell.

– Verken Luftforsvaret eller Forsvarets operative hovedkvarter er kjent med denne hendelsen, sier kaptein Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til TV 2.

Spioner under turistdekke på Gotland

Den svenske forsvarsledelsen oppfordrer sine ansatte til å være årvåkne. Mandag fortalte TV 2 at svenske myndigheter har fått opplysninger om at trusselnivået fra Russland har økt. Permanente styrker er nå på plass på øya Gotland, 1,5 år tidligere enn planlagt.

HV-sjefen Hans Håkansson på Gotland sier at den russiske aktiviteten på Gotland har økt. Foto: ALEX LJUNGDAHL / EXPRESSEN
HV-sjefen Hans Håkansson på Gotland sier at den russiske aktiviteten på Gotland har økt. Foto: ALEX LJUNGDAHL / EXPRESSEN

Da forsvarsledelsen tidligere i september bestemte seg for å gjennomføre beredskapsøvelser på Gotland, økte den russiske aktiviteten på øya i Østersjøen, sier sjefen for Gotlandsgruppen til Expressen.

– Jeg har selv kunnet konstatere, og hørt fra HV-personell, at biler med utenlandske skilt og utlendinger har oppsøkt soldater, sier Hans Håkansson.

Ifølge HV-sjefen Håkansson har det utelukkende dreid seg om russiske borgere. Oppførselen deres kan tyde på at de samtidig vil vise at de følger med på den svenske militæraktiviteten.

– De har oppsøkt soldatene ved turistattraksjoner, og innledet med uskyldige spørsmål om soldatene kan oversette skilt til engelsk. Deretter har de raskt gått over til å spørre hvilke styrker soldatene tilhører, og hva de gjør der, sier Gotlands HV-sjef til Expressen.

Ukentlige «sikkerhetshendelser»

I Nord-Sverige rapporteres det ukentlig om hendelser som angår militære installasjoner og øvingsaktiviteter, melder SVT Nyheter Norrbotten:

  • Det finnes bildebevis av et kjøretøy med mange påmonterte antenner som kan hatt i oppgave å drive innhenting av signaletterretning. Ifølge nettstedet aldrimer.no bruker FSB slike spesialbygde kjøretøy i Norge og Baltikum, og ofte er det campingbiler eller biler med campingvogn.
  • Det er observert kjøretøy utstyrt med spesiell kamerautrustning og radiosendere ved skjermingsverdige objekt.
  • En person uten svenske identitetspapirer ble oppdaget på et sted vedkommende ikke skulle være.
  • Svenske soldater og offiserer oppsøkes på sosiale medier og under offisielle besøk.
  • I vår måtte et russisk forskningsfly stå på bakken i flere dager på Kiruna flyplass.

– Russland har simulert angrep mot Sverige

– Hver uke er det en sikkerhetshendelse. Alle må begynne å innse situasjonen, at dette faktisk skjer i Sverige og vi må ta dette svært alvorlig, sier Frisell.

Försvarsmakten reagerer imidlertid på SVTs opplysninger om at dette dreier seg om spionasje, skriver NSD.se.

– Regimentsjef Mikael Frisell har overhodet ikke tatt ordet spionasje i sin munn, sier pressekontakten Jesper Tengroth, som likevel vedgår at det har vært en økning i «sikkerhetshendelser».

SVTs intervju med regimentsjef Frisell har vakt så stor oppstandelse at den svenske statskanalen onsdag la ut hele intervjuet uredigert.

I forrige uke opprettet det svenske forsvaret en tipstelefon som skal brukes til å varsle om mistenkt spionasje i Sør-Sverige.

I 2015 åpnet Russland en base bare noen mil unna grensen til Finland. Ifølge den russiske avisen Izvestia kan basen i Alakurtti være bemannet med et stort antall etterretningsoffiserer, som blant annet skal overvåke vestlig sambandstrafikk.

– Den representerer en økning i russisk landmilitær kapasitet nær Norges grense, sa Norges forrige etterretningssjef Kjell Grandhagen til TV 2 i desember 2014 om basen i Alakurtti (merket med rødt). GOOGLE MAPS
– Den representerer en økning i russisk landmilitær kapasitet nær Norges grense, sa Norges forrige etterretningssjef Kjell Grandhagen til TV 2 i desember 2014 om basen i Alakurtti (merket med rødt). GOOGLE MAPS