USAs 41. president George H. W. Bush og hans sønn og den 43. presidenten, her avbildet i april 2013. Foto: Jewel Samad/AFP Photo 
USAs 41. president George H. W. Bush og hans sønn og den 43. presidenten, her avbildet i april 2013. Foto: Jewel Samad/AFP Photo  Foto: Jewel Samad

CNN: – Bush stemmer Clinton

Ifølge CNN bryter George H. W. Bush med sitt republikanske parti og stemmer Hillary Clinton.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kilder CNN har snakket med sier at USAs tidligere president George H. W. Bush (92) kommer til å gi sin stemme til demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton ved presidentvalget 8. november.

Bush, som var USAs 41. president og far til George W. Bush, stilte for republikanerne, og bryter nå med partiets kandidat, skal vi tro CNNs kilder.

Donald Trump er rett og slett for uspiselig.

Ryktene begynte å gå etter John F. Kennedys niese, Kathleen Hartington Kennedy Townsend, publiserte et bilde på sin Facebook-profil med bilde av seg selv og George H. W. Bush, hvor teksten lød «Presidenten forteller meg at han stemmer på Hillary!!», skriver Politico.

Betent Bush-Clinton-forhold

Mellom far og sønn Bushs presidentperioder satt Bill Clinton som president.

CNN betegner Bushs valg som et slående politisk trekk. Bush og Clinton har nemlig ikke alltid hatt et rosenrødt forhold.

I presidentvalget i 1992 tapte Bush mot Clintons mann, Bill Clinton. Bushs kontroversielle politiske rådgiver og senere leder av republikanernes nasjonale komité Lee Atwater, anså Bill Clinton som en trussel for Bushs presidentskap, og prøvde å ødelegge for ham før Atwater døde i 1991. Atwater har i ettertid blitt kjent som en strateg av den skitne sorten.

TV 2 har tidligere omtalt at Trump og Clinton er tidenes mest upopulære presidentkandidater. For mange amerikanere er dette presidentvalget et valg mellom to onder.

Republikanerne splittet

Trumps kandidatur har spredt uro i den republikanske leiren, og tildels splittet partiet. Mens tidligere presidentkandidat Mitt Romney har støttet Trump, har flere andre prominente republikanere latt være. Slike støtteerklæringer – endorsements – er en viktig faktor for å sanke stemmer i amerikansk politikk.

John McCain, som stilte mot Obama i 2008, har gitt sin støtte til noe så vagt som «den republikanske kandidaten», uten å en gang nevne Trumps navn.

På republikanernes landsmøte i juli var det ingen tidligere presidenter som ga sin støtteerklæring til Donald Trump.

Selv ikke Trumps motkandidat i nominsjonsvalgene, Ted Cruz, ville gi sin støtte til lysluggen, noe som fikk eksperter til å spekulere i om Cruz allerede på landsmøtet startet sin valgkamp for 2020-valget. Heller ikke Jeb Bush, sønn av George H. W. Bush, og som trakk seg fra nominasjonskampen har støttet Trump.

Trumps valgkampskoordinator Kellyanne Conway sier til kanalen at hun respekterer Bushs valg.