Streik i oljebransjen: – De viser ingen vilje til å komme oss i møte

Over 300 oljeserviceansatte tas ut i streik etter at meklingen mellom fagforeningen Industri Energi og Norsk olje og gass brøt sammen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fristen for meklingen gikk ut ved midnatt onsdag.

3,5 timer på overtid endte det brudd.

– Vi streiker fordi Norsk olje og gass ikke viser noen noen som helst vilje til å komme oss i møte, sier områdeleder Ommund Stokka i Industri Energi.

Norsk olje og gass mener på sin side at kravene fra Industri Energi var urimelig høye.

– Det er så man ikke tror det er mulig. I et år hvor om lag 40.000 mennesker har mistet arbeidet i oljeindustrien, og selskapene vurderer ytterligere nedbemanning, går Industri Energi til streik for å få langt høyere lønnstillegg enn alle andre grupper i det norske samfunnet. Dette er totalt uansvarlig, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen som er administrerende direktør i Norsk olje og gass.

Kan medføre stans i noen boreoperasjoner

Det første streikeuttaket gjelder om lag 310 medlemmer fordelt på fem bedrifter: Schlumberger, Baker Hughes, Halliburton, Oceaneering og Oceaneering Asset Integrity.

Streiken starter onsdag klokka 07.00 og vil i hovedsak ramme miljøhåndtering av boreavfall, noe som kan medføre stans i noen boreoperasjoner. En konflikt vil ikke umiddelbart ramme produksjonen av olje og gass på norsk sokkel, ifølge Norsk olje & gass.

– I første omgang tar vi ut et begrenset antall medlemmer, men det ligger an til opptrapping av streiken hvis det blir nødvendig, sier forbundssekretær og ansvarlig for oljeserviceavtalen i Industri Energi, Einar Johannessen.

Meklingen startet hos Riksmekleren tirsdag klokken 10 og hadde opprinnelig frist ved midnatt.

Norsk olje & gass representerer 49 olje- og gasselskaper og 59 leverandørbedrifter på norsk sokkel. (NTB/TV 2)