OPPGJØR MED MANGE: Tidligere arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) har skrevet selvbiografi. Her under en høring i Stortinget mens han fortsatt var statsråd.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
OPPGJØR MED MANGE: Tidligere arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) har skrevet selvbiografi. Her under en høring i Stortinget mens han fortsatt var statsråd.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

«Nav-ministeren» langer ut mot regjeringen:

– Erna har ikke humor, og Sanner har ikke peil på fotball

Eks-statsråd Robert Eriksson tømmer bøtta i selvbiografi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere Arbeidsminister Robert Eriksson, Frp, legger ikke fingrene imellom i sin selvbiografi som presenteres onsdag.

«Jeg er verken sur eller bitter», skriver den tidligere Frp-statsråden, som over 381 sider tar et oppgjør med sin partileder, andre partiledere, pressefolk og egne embedsmenn og byråkrater i boken «Bare gjør det - trofast rebell for Siv og Erna.»

Sex-konspirasjon

Siste del av boken er viet forholdet til Erikssons tidligere rådgiver Ulrikke Holmøy. Ifølge Eriksson var han og rådgiveren bare gode kolleger og venner gjennom hele hans statsrådsperiode. Likevel ble deres samvær og arbeidsform tolket som noe annet, og den tidligere Frp-statsråden beskriver det han mener var en rykteflom og pressejakt uten sammenligning i nyere norsk pressehistorie. Ifølge forfatteren befant ryktesmedene seg både innenfor departementets egne rekker og utenfor, og særlig landets største aviser beskyldes for den reneste heksejakt, og to journalister betegnes som «hyener».

Erna uten humor

Høyres Nestleder Jan Tore Sanner er ifølge den sportinteresserte eks-statsråden en mann som gjerne vil gi inntrykk av å være interessert i fotball, uten å ha peiling på fotball. Statsminister Erna Solberg fremstilles som en hyggelig dame og flott sjef, men begrenset sans for hverdagslig humor.

Verken kommunalminister Jan Tore Sanner eller Statsministerens kontor ønsker å kommentere Erikssons karakteristikker av deres personlige egenskaper. Erna Solberg selv har ikke svart ettersom hun befinner seg i New York.

Siv Jensen fremstår i boken som dobbeltsidig: Hun gråter «krokodilletårer» når hun gir beskjed om at Eriksson dessverre må forlate statsrådsposten som følge av en hestehandel der Frp i stedet får ansvar for innvandringspolitikken og en taburett for Sylvi Listhaug, samtidig som Siv beskrives som et mulig fremtidig statsministeremne. Han anbefaler Siv å bytte departement med Ketil Solvik-Olsen, slik at partilederen frem mot valget får mer tid til å være partileder.

FOTBALLMANN? Robert Eriksson mener Sanner gjerne vil kunne mye om fotball, men ikke har peiling. Foto: TV 2 
FOTBALLMANN? Robert Eriksson mener Sanner gjerne vil kunne mye om fotball, men ikke har peiling. Foto: TV 2 

Carl I. Hagen er den store helten, men som i Erikssons beskrivelse dessverre gikk inn i lokalpolitikken, har mistet kontakten med folk flest og hatt mange dumme politiske utspill etter at han gikk av som Frp-leder.

Robert Eriksson er i dag ansatt i kommunikasjonsbyrået MSL, og han er fremdeles kjæreste med sin tidligere rådgiver Ulrikke Holmøy.