– Bør revurdere holdningen at astmamedisin ikke er prestasjonsfremmende

Mer kritikk til skiledelsen, denne gang fra medisinske eksperter.

Ledelsen i Norges Skiforbund har fått skarp kritikk innad for sin håndtering av Martin Johnsrud Sundby-saken. Nå får skiledelsen det glatte lag av medisinske eksperter som etterlyser ydmykhet.

– Man må være mer åpen og lytte til andre, være ydmyk for at det finnes andre synspunkter enn ens egne.

Se reportasjen øverst i saken!

Kraftsalven kommer fra Sigurd Steinshamn, professor i lungemedisin.

Han får støtte av sin kollega ved St. Olavs Hospital i Trondheim, professor Malcolm Sue-Chu.

– Oppsiktsvekkende nyhet

– Man kan ikke være så skråsikker, sier han.

Begge to sikter blant annet til hvordan Skiforbundet avviste forskningsresultater fra Danmark som viste at bruk av astmamedisinen, Ventolin, kan gi et «adrenalin-kick» og også kan påvirke musklene.

– Dette er seriøs forskning, resultatet er en oppsiktsvekkende nyhet som bør resultere i at vi revurderer vår holdning til at det ikke er prestasjonsfremmende, understreker Malcolm Sue-Chu.

Han jobbet i mange år for den internasjonale olympiske komite, IOC, med å vurdere hvem som fikk medisinsk fritatak for deltakelse i OL.

– Kanskje må vi gå tilbake til en tidligere ordning hvor den enkelte utøver måtte søke om medisinsk fritak. Det var riktignok en byråkratisk, men det kan synes som forholdene er blitt for liberale, mener Malcolm Sue-Chu.

Både Sigurd Steinshamn og Malcolm Sue Chu understreker at Ventolin, som Martin Johnsrud Sundby benyttet, ikke er forebyggende medisin, men skal brukes i mer akutte tilfeller.

– Gjør meg jo mine tanker

Steinshamn er nesten målløs når han viser også resultatet av forskning i fem OL. Det gjelder olympiske leker i Sydney 2000, Salt lake City 2002, Athen 2004, Torino 2006 og Vancouver 2010.

– Her er det prosentvis flere astmatikere blant medaljevinnerne enn blant de øvrige deltakerne.

– Det er altså en fordel å ha astma?

– Det er aldri noen fordel å være astmatiker.

– Hva tenker du om dette?

– Det blir bare spekulasjoner, men jeg gjør meg jo mine tanker, sier Steinshamn.