Mens syrerne koser seg på show, fanger kameraet opp bombingen

FN mener bombingen av lastebiler med nødhjelp og hjelpearbeidere i Syria kan være krigsforbrytelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FN og Røde Kors innstiller alle hjelpesendinger i Syria etter angrepet mot en lastebilkolonne med nødhjelp til nesten 80.000 mennesker i nød nær Aleppo.

Angrepet skjedde noen timer etter at den syriske hæren avsluttet våpenhvilen i Syria, som kun varte en uke. I den regjeringskontrollerte området vest for Aleppo var flere hundre mennesker samlet for å se et show, da kameraene oppdaget noe helt annet. I horisonten lyste flere eksplosjoner opp nattehimmelen.

Det viste seg at 18 av i alt 31 vogntog med nødhjelp ble truffet i mandagens luftangrep. følge internasjonal humanitærrett, som Genévekonvensjonen, skal sivile og hjelpearbeidere beskyttes i krig, og FN mener angrepet kan være en krigsforbrytelse.

– Rundt 20 sivile og en ansatt i Syrisk-arabiske Røde Halvmåne ble drept da de var i ferd med å losse kjøretøyene som fraktet viktig humanitær hjelp, heter det i en uttalelse fra Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger (IFRC).

Røde Kors-talsmann Benoit Carpentier opplyser at lederen for den syriske Røde Halvmånes underavdeling i Orum al-Kubra i Aleppo-provinsen var blant de drepte.

Hjelperne blir ofre

– Det er vanvittig at de som er der for å hjelpe ofrene i krig og konflikt nå selv rammes av krigen og blir ofre, sier president i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, til TV 2.

Krigen i Syria har nå vært lenger enn andre verdenskrig. Ifølge Mollekleiv har Syria Røde Halvmåne hittil mistet 65 av sine frivillige arbeidere.

– Vanvittig når hjelperne blir ofre

– Dette er brudd på internasjonal humanitær rett, og det brudd på alt som gjelder i forhold til krigens regler. I tillegg har sivilbefolkningen nå mistet sin mulighet til livsviktig mat og medisiner, sier Mollekleiv.

Innstiller nødhjelp

Angrepet på hjelpesendingen har nå ført til at Røde Kors innstiller nødhjelpsleveranser til fire byer.

– Dette skaper enorm bekymring. Vi ser at volden gjenopptas, og at kampene intensiveres mange steder. Vi hadde planlagt leveranser til fire byer, men på det nåværende tidspunkt er vi nødt til å innstille leveransene og vurdere sikkerhetssituasjonen, sier lederen for hjelpeorganisasjonens virksomhet i Midtøsten og Nord-Afrika, Robert Mardini.

Avviser påstander

Russiske myndigheter avviser påstander om at det var russiske eller syriske fly som bombet en kolonne med nødhjelp i Aleppo-provinsen mandag, melder det statlige nyhetsbyrået TASS.

– Opplysninger om hvor kolonnen befant seg var bare kjent for opprørerne som kontrollerer disse områdene, heter det i en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet.

Kreml hevder bilene tok fyr, og at det ikke var snakk om bombeangrep.

– Ingen form for flyangrep på noen humanitær FN-kolonne i den sørvestlige utkanten av Aleppo har blitt gjennomført av russiske eller syriske fly, sier departementets talsmann Igor Konasjenkov.

Russerne antyder at det kan ha vært opprørsstyrker som sto bak angrepet. Men ingen opprørsstyrker i Syria har flykapasitet. Det har derimot den amerikanskledede koalisjonen, som jevnlig utfører angrep i Syria. Russland og Syria har også kampfly i Syria.

Syriske myndigheter avviste tirsdag ettermiddag at det syriske flyvåpenet sto bak bombingen.

(NTB/TV 2)