– IKKE I STRID MED NABOLOVEN: Dette er et illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
– IKKE I STRID MED NABOLOVEN: Dette er et illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix Foto: Jonas Dahlberg Studio

22 juli-konflikt havner i retten:

Staten avviser naboklage på Utøya-minnesmerke

Staten forstår at naboene til Utøya opplever et minnesmerke ved Sørbråten som en belastning, men mener det ikke bryter naboloven, skriver regjeringsadvokaten i sitt tilsvar til søksmålet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Staten har forståelse for at det kan oppleves som en belastning for dem som daglig lever med minnene etter 22. juli-terroren, at det skal etableres et nasjonalt minnested etter hendelsene i deres nærmiljø. Staten mener likevel at forbudet i nabolovens §2 ikke vil bli overtrådt ved etableringen av det nasjonale minnesmerket, heter det i tilsvaret som ble sendt Ringerike tingrett tirsdag.

Så sent som i forrige uke kom staten med forslag til naboene om at minnesmerket kunne få en ny utforming, men at stedsvalget ikke ble endret. Dette ble avvist.

I tilsvaret til søksmålet understreker Regjeringsadvokaten at forlikstilbudet om å gå i forhandlinger om utforming inntil videre står ved lag.

– Jeg har ikke hatt anledning til å lese tilsvaret, men har fått det referert. Det er som forventet og inneholder ingen overraskelser. Det er meget skuffende at staten ikke forstår hvor vondt dette er for naboene, sier advokat Harald Stabell, som representerer naboene, til TV 2.

I mai i år varslet naboene som blir berørt av minnesmerket kalt «Memory Wound» at de ville saksøke staten for å få stanset kunstverket.

Vil slippe påminnelser

Stabell anførte da at byggingen av minnesmerket vil stride mot granneloven og vil påføre naboene helseplager.

– Det presiseres at vi ikke er imot et minnested i Hole, men at vi synes det er grusomt at staten ønsker å plassere dette i det lokalmiljøet som aktivt reddet mange ungdommer 22. juli. Mange sliter allerede med sterke minner fra denne dagen og trenger ikke en ytterligere påminner for å minnes brutaliteten vi ble vitner til, het det i en pressemelding fra saksøkerne.

– Vi ønsker at staten skal vise medmenneskelighet og takknemlighet for hva vårt lokalsamfunn bidro med, og godta at vi må ha en annen plassering av det nasjonale minnestedet etter 22. juli 2011, skrev de videre.

Stevningen ble sendt til Ringerike tingrett fredag 24. juni.

Omstridt

Allerede i 2014 kom det kraftige protester fra naboene, mange av dem var blant de som med egne båter reddet AUF-ungdom opp fra vannet, mot minnesmerket.

På Frps landsmøte tidligere i år ble det vedtatt en resolusjon som også sa nei til minnesmerket, av hensyn til naboene og de som ble berørt av terrorangrepet på Utøya.

«Med denne plasseringen vil beboere og mange som deltok i redningsaksjonene, kontinuerlig bli minnet om hendelsen. Beboerne selv ønsker minnesmerket plassert langs E16 med utsikt til Utøya. Fremskrittspartiets landsmøte støtter deres synspunkt og mener vi må ha respekt for dem som selv var tett på hendelsene», het det i vedtaket.

I Regjeringsadvokatens svar som ble kjent tirsdag heter det at etableringen av minnesmerket ikke vil være urimelig eller til skade eller ulempe på naboeiendommene.

Regjeringsadvokaten anbefaler at det bør settes av tre uker til en hovedforhandling av konflikten i tingretten, og at saken ikke er egnet for en forliksforhandling.

(©NTB/TV 2)