FORBUDT: Plastglass, - kniver og -tallerkener blir forbudt i Frankrike fra 2020. Foto: AP Photo/Bertrand Combaldieu
FORBUDT: Plastglass, - kniver og -tallerkener blir forbudt i Frankrike fra 2020. Foto: AP Photo/Bertrand Combaldieu Foto: Bertrand Combaldieu

Frankrike forbyr plastbestikk: – Norge bør gjøre det samme

Frankrike blir mest sannsynlig det første landet som forbyr engangsservise av plast,

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I vinter vedtok Frankrike en lov som forbyr supermarkeder å kaste mat som fortsatt er spiselig, og i juli innførte landet et forbud mot lette plastbæreposer.

Men rekken av miljøvennlige forbud stopper ikke der. Nå tyder alt på at Frankrike blir også det første landet som forbyr engangsservise av plast. Forbudet blir blant annet omtalt av nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Forbyr engangsservise – produsentene raser

Forbudet ble vedtatt for å redusere energiforbruket og avfallsmengdene fra plastindustrien, samt forurensning som blir forårsaket av plastsøppel.

Helt konkret vil landet forby salg av engangsservise av plast, med mindre det er laget av biologisk materiale som kan komposteres, ifølge byrået.

Tiltaket trår imidlertid ikke i kraft med en gang. Produsentene har nemlig fått tiden frem til 2020 for å sikre at engangstallerkener, -glass og -bestikk er laget av biologisk materiale.

Forbudet har ikke falt i god jord hos produsentene – som mener det bryter med EU-reglene om fri flyt av varer.

– Vi oppfordrer EU-kommisjonen til å gjøre det rette og ta rettslige skritt mot Frankrike for å krenke europeisk lov, sier Eamonn Bates, generalsekretær i Pack2Go Europe, en organisasjon som representerer europeiske emballasjeprodusenter, til AP.

Han hevder at det ikke finnes bevis for at engangsservise fra biologiske materialer er mer fordelaktig for miljøet.

– Forbrukerne vil tolke forbudet som at det er greit å la denne emballasjen bli liggende på landsbygda, fordi det er lett nedbrytbart i naturen. Det er tull. Det kan til og med gjøre søppelproblemet verre, fortsetter han.

– Norge bør se på dette

Miljøvernorganisasjonene har imidlertid applaudert forbudet. Organisasjonen Fremtiden i våre hender mener norske politikere bør vurdere en lignende lov.

– Et slikt forbud er en bra ting. Det mest konkrete, utover symboleffekten, er at dette er ting som folk tar med seg ut i naturen og som tar lang tid å bryte ned, sier leder Arild Hermstad til TV 2.

– Norge bør se på dette, og gjøre det samme. Det finnes bærekraftige alternativer, fortsetter han.

Hermstad peker på at den enkleste løsningen vil være å bytte til nedbrytbar bioplast, slik som i Frankrike.

– Mikroplast inneholder partikler som aldri blir brutt ned, og kan gjøre store skader på dyrlivet. Bioplast har kortere nedbrytingstid. Det lages også bioplast som er dårlig, men det går an å lage bioplast med kort nedbrytingstid.