DRO TIL KOREA: Mens toppidrettssjef Tore Øvrebø var tilstede under hele OL i Rio, dro han til Korea etter kun fire dager av Paralympics. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DRO TIL KOREA: Mens toppidrettssjef Tore Øvrebø var tilstede under hele OL i Rio, dro han til Korea etter kun fire dager av Paralympics. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Toppidrettssjefen var kun fire dager i Paralympics

– Man blir ganske sliten av å lede en tropp i så lang tid, forklarer Tore Øvrebø.

Oslo (TV 2): Toppidrettssjef Tore Øvrebø har alltid vært veldig opptatt av å likestille Paralympics og OL, og har hele veien understreket at det har vært en felles målsetting om medaljefangsten i Rio.

På OLs siste dag uttalte han dette til et samlet norsk pressekorps:

– Jeg har skjønt at flere av dere ikke har så stor interesse av å være tilstede under Paralympics, men vi kommer til å være der med like stor innsats som vi har hatt under OL.

Nå viser det seg at det utsagnet stemte dårlig med virkeligheten.

– Hvor mange dager var du i Paralympics?

– Fire dager, og så reiste vi på en inspeksjonstur vi hadde til Pyeongchang for å forberede neste OL og Paralympics. Det var den eneste uken vi fant som passet for alle, forklarer Øvrebø.

– Når du da er i Paralympics i kun fire dager, så stemmer vel ikke det med uttalelsen din fra Rio?

– Nei, det blir ikke helt likt. Den rollen jeg hadde under OL, hadde Cato Zahl Pedersen under Paralympics. Hvis jeg skulle hatt samme rollen i Paralympics, hadde jeg gjort en dårlig jobb i siste del av forberedelsene, så derfor deler vi dette. Man blir ganske sliten av å lede en tropp i så lang tid, så hvis jeg hadde den jobben i Paralympics også, hadde organisasjonen totalt sett gjort en dårligere jobb, hevder han.

– Du har jo vært veldig opptatt av å likestille Paralympics og OL. Tror du noen utøvere kjenner på det at du som toppidrettssjef er tilstede under hele OL, men bare fire dager i Paralympics?

– Det kan godt være, og da tar jeg gjerne en prat med dem om det.

Idrettspresident Tom Tvedt var selv til stede under Paralympics fra første til nest siste dag.

– Jeg har vært en av de som kritiserte pressen generelt sett. Det var 30-40 stykker som var der under OL. I utgangspunktet var det få som ville komme å se på Paralympics. Jeg synes det i seg selv er en dårlig prioritering. Jeg var til stede kontinuerlig. Jeg vet at Øvrebø reiste til Korea for å forberede oss der, sier Tvedt til TV 2.

– Det er dette som er prioritering. Dersom han ikke hadde reist til Korea, hadde dere sikkert kjeftet på han for at han ikke var der.

Har selv nedsatt evalueringsutvalget

Etter den labre medaljefangsten i Rio skal Olympiatoppen nå både evaluere internt, særforbundene skal evaluere og samlet skal disse skrivene overleveres et eksternt utvalg. Bestående av Lars Tore Ronglan, Siren Sundby og Sindre Bergan.

Noe av problemet er at toppidrettssjefen selv har vært med på å bestemme hvem som skal evaluere han.

– Jeg og generalsekretæren i NIF, Inge Andersen, har nedsatt dette utvalget sammen. Også har idrettsstyret blitt informert om initiativet, bifalt det og sagt at det ser bra ut, forklarer Øvrebø.

– Er det riktig at du er med på å nedsette dette utvalget som skal evaluere din egen jobb?

– Ja. Vi kunne jo latt være å gjøre det, og da hadde vi bare hatt oss selv som evaluerte oss selv.

– Jo, men er ikke dette noe din sjef Inge Andersen og andre burde bestemt uten deg?

– Det kan gode være at det hadde vært en løsning det også, men den vi har gått for er helt innenfor. Poenget med det utvalget er å se oss med et eksternt blikk. At jeg er med på å plukke ut de som sitter der kan sikkert problematiseres, men vi syns det er innenfor.

Det er ventet at utvalget skal komme med sin konklusjon i november.

Andreas Thorkildsen er svært kritisk til evalueringsprosessen:

– Den trioen der er jo en kompisgjeng slik som det ser ut. Og det virker som om Inge Andersen sitter i midten her og egentlig styrer de andre her litt som en «puppetmaster».

Les Tom Tvedts svar på den krasse kritikken her.

– Resultatene i Rio var ganske nære London

Etter kun fire bronsemedaljer i Rio-OL, har ikke Norge hatt en dårligere medaljefangst i et sommer-OL på 32 år. Paralympics-utøverne på sin side leverte det samme sterke resultatet som under OL i London - tre gull, to sølv og tre bronse.

– Vi nådde ikke målsettingen om å bli bedre enn i London. Paralympics ble jo helt likt, mens det i OL ble under det vi hadde håpet på og lagt opp til. Så vi nådde ikke målsettingen, men vi var faktisk ganske nære, hevder Øvrebø.

– Er fire bronse ganske nære to gull, ett sølv, og én bronse?

– Ja, vi er ganske nære fordi marginene er små. I London så gikk de inn, men i Rio gikk de ikke inn. Vi hadde noen roere som var tett på, og håndballjenter som var tett på. Jeg mener at når vi får medaljer, så er vi nære.

– Men når du setter det opp ved siden av hverandre, så ser det jo ikke så nært ut?

– Nei, men det er nært i prestasjon, mener Øvrebø.

NRK hadde rettighetene til å sende Paralympics. TV 2 var ikke til stede i Rio, men dekket mesterskapet fra Norge.