Dette er islamisten Adnan Shaluni. Han ble en av lederskikkelsene i Profetens Ummah etter at Ubaydullah Hussain ble pågrepet for terror i fjor. Foto: Ola Haram/TV 2
Dette er islamisten Adnan Shaluni. Han ble en av lederskikkelsene i Profetens Ummah etter at Ubaydullah Hussain ble pågrepet for terror i fjor. Foto: Ola Haram/TV 2 Foto: TV 2 NORWAY

TV 2 AVSLØRER:

Norge vil utvise denne islamisten

Dette er den nye talsmannen for den ekstreme islamistiske gruppa Profetens Ummah. Norske myndigheter har nå sendt ham et varsel om utvisning fra landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han kaller seg «Abu Arijon». 28-åringen ble lederskikkelse i den ekstreme islamistiske gruppa Profetens Ummah i desember i fjor. Det skjedde etter at lederen Ubaydullah Hussain ble pågrepet og siktet for terror-rekruttering.

Sentral skikkelse

I dag kan TV 2 avsløre den nye talsmannens egentlige identitet med både navn og bilde.

Han heter Adnan Shaluni og er en svensk statsborger som er født i Kosovo. Mannen innvandret fra Sverige til Norge den 1. januar 2009.

TV 2 vet at han i lang tid har vært i søkelyset til Politiets sikkerhetstjeneste, og at han anses som en sentral skikkelse i det islamistiske miljøet i Norge.

På fredag fikk 28-åringen et varsel om utvisning. Bakgrunnen er at norske myndigheter mener det foreligger forhold ved personen som gjør at han vurderes som en «trussel mot grunnleggende samfunnshensyn».

– Politiets sikkerhetstjeneste er kjent med at en svensk borger er blitt forhåndsvarslet av Oslo politidistrikt om at departementet vurderer å treffe vedtak om utvisning. Utvisning vurderes på grunnlag av Utlendingslovens paragraf 122 «når hensynet til offentlig orden eller sikkerhet tilsier det». Ved et forhåndsvarsel gis utlendingen en frist for uttalelse før departementet behandler saken videre og eventuelt fatter vedtak, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste til TV 2.

Forsøkt å skjule ansikt

Under dekknavnet «Abu Arijon» har Adnan Shaluni gitt flere intervjuer til norsk presse siden desember 2015. Han har hele tiden holdt tilbake sitt egentlige navn. Han har også blitt observert i flere rettssaker hvor kjente norske islamister har vært stilt for retten. Der har han som regel forsøkt å skjule ansiktet sitt.

Adnan Shaluni (til venstre) poserer foran Slottet med Ubaydullah Hussain. Dette er fra 28-åringens Instagramkonto.
Adnan Shaluni (til venstre) poserer foran Slottet med Ubaydullah Hussain. Dette er fra 28-åringens Instagramkonto.

Den 14. desember 2015 sa han følgende til VG om en annen kjent islamist som bodde i Norge.

– Jeg kan bekrefte, etter samtaler med Omar Cheblal, at han har valgt å slutte seg til Islamsk Stat, sa midlertidig talsmann «Abu Arijon» i islamistgruppen «Profetens Ummah».

Fire dager tidligere ga «Abu Arijon» et intervju til TV 2 om pågripelsen av Ubaydullah Hussain.

– Arrestasjonen av Ubaydullah Hussain er ingen overraskelse for oss med tanke på hvordan PST har drevet sin heksejakt mot muslimer og spesielt Profetens Ummah i det siste. Disse anklagelsene som har blitt rettet mot Ubaydullah Hussain er grunnløse og uten konkrete bevis, sto det i eposten signert med «Abu Arijon på vegne av Profetens Ummah».

Motsetter seg utlevering

I dag er tonen til 28-åringen en annen. TV 2 har stilt ham spørsmål om både utvisningssaken og tiltalen mot Ubaydullah Hussain. Dette var det skriftlige svaret vi fikk:

– Ubaydullahs sak angår ikke oss. Mitt privatliv kommenterer jeg ikke og hvis det er noe mer så vend deg til våre advokater.

Advokaten til Adnan Shaluni, John Christian Elden, sier at klienten hans nekter å bli utvist fra landet.

– Han motsetter seg utvisning til Sverige og mener varselet bærer preg av meningssensur, sier Elden til TV 2.