Norske Albert (18) er muslim – derfor vil han bli mer religiøs

– Jeg ser kanskje ikke ut som en typisk muslim ved første øyekast, sier deltakeren i Tenåringenes hemmelige liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På 70-tallet kom bestefaren til Albert Neziri (18) fra Makedonia til Norge for å skape seg et bedre liv.

Siden den gang har familien jobbet for å integrere seg i det norske samfunnet, samtidig som de er stolte av sin muslimske tro.

I fredagens episode av dokumentarserien Tenåringenes hemmelige liv, får vi se hvordan Albert går fram for å lære mer om islam. Da han var rundt 12 år sluttet han nemlig å gå i moskeen – nå ønsker han å bli mer religiøs.

– Nå er fokuset mitt på å forsterke mitt forhold til gud og religionen min. Alle de gode trekkene jeg har som person, har jeg fått fra islam, sier han til TV 2.

– Når jeg tenker på å bli mer religiøs, er det dét jeg tenker på: At jeg vil bli bedre som person. At jeg vil se på folk på en positiv måte. At jeg skal slutte å dømme folk. At jeg skal slutte å se ned på folk. At man skal respektere andre. Jeg føler at religionen min bygger seg veldig på det at man skal ta vare på medmennesker. At man ikke skal være egoist. Sånne ting. Jeg vil finne meg selv, også på et sprituelt plan, og bli en bedre person, fortsetter han.

Se Albert snakke om islam i en smakebit av Tenåringenes hemmelige liv ovenfor.

– Islam har blitt en syndebukk

Ifølge en rapport fra 2009, er rundt en fjerdedel av verdens befolkning muslimer. Albert mener det er synd at ekstremistene klarer å skape et negativt bilde av religionen, som altså omfatter cirka halvannen milliard mennesker.

ØNSKER POSITIVT FOKUS PÅ ISLAM: Albert mener folks oppfatning av islam må snus. – Det gale noen få gjør påvirker synet folk flest har på muslimer, sier han. FOTO: ESPEN SOLLI / TV 2
ØNSKER POSITIVT FOKUS PÅ ISLAM: Albert mener folks oppfatning av islam må snus. – Det gale noen få gjør påvirker synet folk flest har på muslimer, sier han. FOTO: ESPEN SOLLI / TV 2 Foto: Espen Solli

– Jeg ser kanskje ikke ut som en typisk muslim ved første øyekast. Og jeg føler meg veldig integrert. Men jeg er en vanlig muslim. Mange er redde for muslimer, og jeg tror det har litt med at religionen har blitt en syndebukk over tid. Det er noen muslimer som ødelegger for resten av religionen og folk som praktiserer den. Minoriteten som gjør disse dumme tingene, ødelegger synet folk har på oss muslimer. Folk burde vite at muslimer flest er bra personer, og at det ikke er så ille som noen tror.

– Hva tenker du når du ser hatefulle og islamkritiske ytringer i media og i kommentarfeltene?

– Det er selvfølgelig trist at folk i det hele tatt har noe imot det. Det er spesielt trist at folk har fordommer og velger å dømme utifra førsteinntrykk og en liten del som gjør dumme handlinger. Jeg skulle ønske at folk i stedet opplyste seg selv om hva som er sannheten og hva som ligger bak religionen. Men jeg kan ikke forhindre at folk har sine egne meninger, og jeg respekterer folks meninger og det de selv velger å tro.

Forventer negative reaksjoner

18-åringen er forberedt på at det kan komme reaksjoner på at han uttaler seg positivt om islam på Norges største kommersielle TV-kanal.

Han er likevel ikke bekymret.

– Det kommer definitivt til å være folk som blir tvilsomme. Og det vil alltid være folk som ikke er enige med deg. Jeg forventer at det kommer noen kommentarer. Men jeg er ikke redd for det. Det er ikke noe som gjør meg nervøs. Fordi jeg ikke føler at jeg gjør noe dumt, sier Albert.

DRIVER YOUTUBE-KANAL: Sammen bestevennene sine, driver Albert YouTube-kanalen Generation Individuals. De fire guttene har ulik kulturell bakgrunn, med Albert og Artan (til høyre i bildet) som kommer fra albanske hjem, Sim (til venstre i bildet) som er filipinsk og Bjørn Andre med norske foreldre. Dette gjør at guttene er opptatt av likeverd og bygge broer på tvers av kulturelle forskjeller. FOTO: TV 2
DRIVER YOUTUBE-KANAL: Sammen bestevennene sine, driver Albert YouTube-kanalen Generation Individuals. De fire guttene har ulik kulturell bakgrunn, med Albert og Artan (til høyre i bildet) som kommer fra albanske hjem, Sim (til venstre i bildet) som er filipinsk og Bjørn Andre med norske foreldre. Dette gjør at guttene er opptatt av likeverd og bygge broer på tvers av kulturelle forskjeller. FOTO: TV 2

– Jeg føler at jeg får representert religionen på en god måte, og jeg er ikke redd for å representere den. Jeg vil bare få frem at det ikke er ille. Jeg er stolt av den jeg er, og jeg er stolt av religionen min. Jeg vet at det er mange motstandere, men folk må få mene det de vil. Men når jeg først har muligheten, vil jeg gjerne snakke om islam og hvorfor det er en god religion, fortsetter han.

Prøvde å flykte fra å se seg selv på TV

Første episode av Tenåringenes hemmelige liv, som du fortsatt kan se gratis på TV 2 Sumo, ble sendt forrige fredag.

Selv om Albert er klar for å dele livet sitt offentligheten, var han ikke helt klar for å se premieren på TV.

– For å være helt ærlig ville jeg ikke se den! Jeg er ikke så glad i oppmerksomhet, selv om det kanskje er dumt å si når man er med i et TV-program. Men jeg liker ikke å se videoer av meg selv. Da alle satte seg for å se premieren på TV, dro jeg hjemmefra. Jeg flyktet til fetteren min. Men så ble jeg tvunget til å se det der også, jeg kom meg ikke unna! Men det var ganske gøy, da. Og så fikk jeg utrolig mange hyggelige tilbakemeldinger.