I TRYGGHET: Kjartan Sekkingstad blir på Filippinene enda noen dager før han reiser til Norge. Her er han fotografert sammen med ambassadesekretær Kristian Netland. Foto: UD
I TRYGGHET: Kjartan Sekkingstad blir på Filippinene enda noen dager før han reiser til Norge. Her er han fotografert sammen med ambassadesekretær Kristian Netland. Foto: UD

Filippinsk fredsminister: – Kjartan viste en enorm vilje til å overleve

MANILA (TV 2): Fredsminister Jesus Dureza sier en rekke omstendigheter gjorde at Kjartan Sekkingstad slapp levende fra fangenskapet hos Abu Sayyaf-geriljaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Den viktigste årsaken til at Kjartan lever i dag, er Kjartan selv. Han har vist en enorm evne og vilje til å overleve. Han er en ekte viking, sier Jesus Dureza til TV 2.

Sotra-mannen Kjartan Sekkingstad ble søndag overlevert til filippinske myndigheter etter å ha sittet ett år i fangenskap hos den islamistiske Abu Sayyaf-geriljaen på Filippinene.

To kanadiere som ble kidnappet sammen med Sekkingstad, ble drept i løpet av fangenskapet. Sekkingstad selv har beskrevet opplevelsen som forferdelig og med stadige trusler om at han var den neste som skulle henrettes.

Bekrefter ikke løsepenger

Jesus Dureza vil ikke bekrefte overfor TV 2 rapporter om at det ble betalt løsepenger for å få løslatt nordmannen, men sier at familien til Sekkingstads avdøde kone kom med et tilbud til gisseltakerne.

Dureza ledet prosessen som til slutt førte til at Sekkingstad ble løslatt. Han sier en rekke omstendigheter gjorde at saken ble løst.

– I tillegg til forhandlinger, har myndighetene lagt et voldsomt militært press på Abu Sayyaf-geriljaen. Dette førte blant annet til at gisseltakerne måtte rømme fra sted til sted. Gislene var plutselig en belastning, en byrde. Dette bidro til at gisseltakerne ønsket å finne en løsning, sier fredsministeren.

Dureza forteller at det var et sterkt øyeblikk da han omsider møtte det norske gisselet.

– Vi sto og så på hverandre og var helt stumme, sier Dureza.

Møtes i Norge

5. oktober kommer Dureza til Norge for å delta i fredsforhandlingene som skal foregå mellom kommunistgeriljaen i sør og filippinske myndigheter. Da har han en avtale om å møte Sekkingstad igjen.

– Jeg ser fram til å møte ham, sier Dureza.

Sekkingstad reiser ikke hjem til Norge tirsdag. Han blir enda noen dager på Filippinene, får TV 2 opplyst.