Moren om IS-krigeren:

– Sønnen min ble utnyttet

Thom Alexander hadde akkurat fått livet på rett kjøl da han kom i kontakt med Ubaydullah Hussain.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thom Alexander Kalrsen (24) fra Halden hadde en fortid som rusmisbruker da han konverterte til Islam. Kort tid etter møtte han Ubaydullah Hussain som ble en nær venn.

Drept i Syria

Mens vennskapet til Ubaydullah ble sterkere, valgte Thom Alexander å reise til Syria i 2015 for å krige med IS. I mars samme år fikk familien beskjed om at han hadde blitt drept i kamp. Nå er Ubaydullah tiltalt for rekruttering til terrororganisasjonen IS - ifølge tiltalen var det han som tilrettela reisen og som bisto Thom Alexander med billettkjøp.

– Han ble utnyttet

Hjemme i Halden er moren til Thom Alexander. Hun savner sønnen eneste dag.

Torill Brandt Danielsen var ikke klar over at sønnen var reist til Syria som fremmedkriger. FOTO: TV 2
Torill Brandt Danielsen var ikke klar over at sønnen var reist til Syria som fremmedkriger. FOTO: TV 2

– Med tanke på at Ubaydullah sendte han ned og hjalp han med å komme seg til Syria, så mener jeg at Thom Alexander ble utnyttet, sier Torill Brandt Danielsen.

Til TV 2 sier Ubaydullahs forsvarer, John Christian Elden, at hans klient er kjent med at Brandt Danielsen legger skylden på ham, men at han avviser å ha vervet Thom Alexander til terrorvirksomhet.

Historisk tiltale

Aldri før har noen blitt tiltalt i Norge for rekruttering til IS. Tiltalen mot Ubaydullah er historisk. Nå håper Thom Alexanders mor at den vil stanse andre i å reise.

– For min del så er det ingenting som kan gi meg min sønn tilbake. Det spiller ingen rolle for meg personlig om Ubaydullah blir dømt eller ikke, men det er viktig at man får satt en standard for hva som er lov og ikke lov i dette landet, sier Brandt Danielsen.

– Jeg kan ikke hate Ubaydullah

Selv om sønnen døde i Syria, hater ikke moren mannen som ifølge tiltalen skal ha rekruttert Thom Alexander til IS.

– Jeg er ikke sint på Ubaydullah, jeg bærer ingen nag og jeg hater han ikke. Hvis jeg skulle gått rundt og hatet han hadde jeg ikke kommet meg videre. Det kan jeg ikke gjøre, sier moren.