STYRTRIK: Elizabeth Holmes grunnla blodprøveselskapet Theranos og tjente seg styrtrik. Her deltok hun på en debatt i New York i fjor, hvor hemmeligheten om bedriften fortsatt var ukjent for offentligheten. FOTO: AFP PHOTO/JOSHUA LOTT
STYRTRIK: Elizabeth Holmes grunnla blodprøveselskapet Theranos og tjente seg styrtrik. Her deltok hun på en debatt i New York i fjor, hvor hemmeligheten om bedriften fortsatt var ukjent for offentligheten. FOTO: AFP PHOTO/JOSHUA LOTT Foto: Joshua Lott

skandalen i silicon valley:

Elizabeth ble USAs yngste kvinnelige milliardær. Så raste korthuset sammen

Hun ble hyllet for sine ideer og nye teknologi. Nå viser det seg at det hele var en bløff.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elizabeth Holmes. Navnet var anerkjent i forretnings- og medisinkretser verden over for inntil få måneder siden.

32-åringen fra Washington i USA hadde gjennom flere år bygget opp selskapet som gjorde henne til den yngste, kvinnelige milliardæren i landet. Hun ble sammenlignet med Apple-grunnleggeren Steve Jobs, blant annet på grunn av den karakteristiske sorte pologenseren.

Selskapet, som hevdet de kunne påvise sykdommer kun ved å teste en enkel dråpe blod, ble omtalt som revolusjonerende innen blodprøvetaking.

Så raste korthuset sammen. De siste månedene har journalister og myndigheter avslørt at Holmes har løyet om blodprøvetakingen og selskapets resultater.

Hva i all verden var det som gikk galt?

Droppet ut av studiene

Historien om Holmes starter i 2003, når hun dropper ut av kjemistudiene ved Stanford University. Bare 19 år gammel hopper hun av studiene ved eliteuniversitetet i California, og bestemmer seg for å følge gründerdrømmen; å starte opp selskapet Theranos.

Ideen var å utvikle en enklere teknologi for å ta blodprøver. Kun ved en dråpe blod skulle metoden avsløre en rekke sykdommer og helsetilstander, og man kunne gjennomføre blodprøver på egenhånd med et apparat.

Holmes beskrev metoden som noe mer enn bare en god businessidé – dette skulle redde millioner av liv og «forandre verden».

Selskapet fikk raskt store investorer, og inngikk blant annet en avtale med den amerikanske apotekkjeden Walgreens i 2013. I 2015, da Holmes var 30 år gammel, ble hun den yngste kvinnelige milliardæren i USA.

Ryktene begynner å rulle

Men i starten av 2016 går det dårlig for selskapet. Ryktene om løgn og uriktige opplysninger begynner å storme rundt Theranos, særlig etter at Wall Street Journal-journalisten John Carreyrou skriver flere kritiske artikler om selskapets metoder og forskningsgrunnlag. Carreyrou vant pris for de journalistiske undersøkelsene.

Ifølge kilder til avisen, overdrev 32-åringen hva blodprøvemaskinene kunne gjøre. I virkeligheten, skriver Wall Street Journal, tok selskapet tradisjonelle blodprøver av folk og sendte de gjennom analysemaskiner som tilhørte konkurrentene. Teknologien de skrøt av, fantes altså ikke.

– Det er dette som skjer når du jobber for å forandre noe. Først tror de at du er gal, så prøver de å kjempe mot deg, og så plutselig forandrer du verden, uttalte Holmes til CNBC, etter at den fatale artikkelen sto på trykk.

Fra 40 milliarder til 0

Walgreens kutter avtalen med Holmes, en rekke investorer trekker seg, og i april ble det kjent at amerikanske helsemyndigheter ville utestenge henne fra å utføre tester i minst to år.

Stadig flere mente at teknologien Holmes drømte om å utvikle, i stor grad fortsatt bare var en drøm, og ikke faktiske resultater og fremskritt.

Finansmagasinet Forbes, som tidligere anslo at selskapet hadde en verdi på ni milliarder og at at Holmes hadde en formue på nærmere 40 milliarder, beregnet i april at den ambisiøse 32-åringen nå har null i formue.

– Hemmelighetsfull leder

Kilder sier til magasinet Vanity Fair at Holmes' lederstil er svært hemmelighetsfull, og at hun i stor grad nekter ansatte å prate sammen om hva de jobber med. Slik har hun også vært i forhold til denne saken.

Svært få har fått intervjue den unge lederen etter at ryktene begynte å svirre. Flere har antydet at det ikke virker som om hun lar seg påvirke av anklagene om løgn, ettersom hun stadig fortsetter å kjempe for ideene sine. Nylig holdt hun foredrag på en medisinsk konferanse hvor hun pratet om nok en ny blodprøveteknologi og Theranos' fremtid.

For tiden blir saken etterforsket av politiet og FBI, mens Holmes fortsatt styrer det nedadstormende selskapet. Hun nekter stadig for å ha løyet i saken.