Politiet gjennomgår store mengder datamateriale i saken der en mann i 20-årene fra Tromsø er siktet for omfattende internettovergrep mot 60 barn. Foto: AFP
Politiet gjennomgår store mengder datamateriale i saken der en mann i 20-årene fra Tromsø er siktet for omfattende internettovergrep mot 60 barn. Foto: AFP

Tromsømann siktet for nettovergrep mot 60 barn

Politiet mener en mann i 20-årene fra Tromsø har begått nettovergrep mot rundt 60 barn. Han er også siktet for fysiske overgrep mot flere barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste overgrepene skjedde ifølge politiet i perioden 2014 til 2016, og de fornærmede var da i alderen 12 til 15 år.

De fleste av dem er fra Tromsø, men det er også etterforsket forhold hvor de fornærmede befinner seg andre steder i landet.

– Det er hittil avdekket og avhørt om lag 60 fornærmede, og politiet jobber fortsatt med analyse av databeslag. Sakens omfang øker stadig idet etterforskningen fortsatt pågår, opplyser politiadvokat Elin Norgård Strand i Troms politidistrikt.

Økt straffenivå

Strafferammen for denne typen forbrytelser har økt de siste årene.

– Hvor ligger straffenivået?

– Det er høye strafferammer for slike lovbrudd. Vi snakker opp mot ti år for enkelte lovbrudd, sier Strand til TV 2.

Den siktede mannen har vært varetektsfengslet siden mars, da politiet startet etterforskningen i sakene.

– Politiet har til nå gitt lite informasjon til mediene. Vi har fryktet at de fornærmede ikke ville forklare seg fritt da. Vi ser at det er vanskelig å få ungdommer til å snakke om disse tingene, sier Strand til TV 2.

– Hvorfor det?

– De synes det er flaut, de føler skam, sier politiadvokaten.

Falsk jenteprofil

Ifølge politiet omfatter saken seksuelle overgrep begått over internett mot en rekke gutter. Ved bruk av falsk profil på Facebook og Skype har den siktede mannen gitt seg ut for å være en jente på 15 år, og de har utvekslet bilder og videor.

– Han har lata som han var ei jente på 15 år og gitt inntrykk av det overfor disse ungene.

Politiadvokat Elin Norgård Strand. Foto: TV 2
Politiadvokat Elin Norgård Strand. Foto: TV 2

– Hva forteller denne saken om virkeligheten ute på nettet?

– Den forteller blant annet at det er veldig lett å utgi seg for en annen enn det man er, og at det er veldig lett å få barn med på å gjøre det som voksne vil de skal gjøre, sier Strand til TV 2.

Han er blant annet siktet for å ha forledet barn under 16 til å utvise seksuelt krenkende atferd. Her ligger hovedvekten av de straffbare forholdene ved at siktede har fått barn til å vise seg fram naken på bilde, video eller web-kamera.

Han er også siktet for å ha fått barn under 14 år til å utføre seksuell omgang med seg selv. I tillegg har han møtt noen av barna fysisk. Disse har han kommet i kontakt med på andre måter enn via de falske profilene, og har da opptrådt med sin riktige identitet.

Siktede har i avhør gitt informasjon og erkjent straffeskyld for store deler av siktelsen.