GLOBAL SPREDNING: Chikungunya-viruset er registrert i over femti land. I alle disse landene har smitten skjedd lokalt. I tillegg kommer tilfeller hvor reisende har tatt med seg smitte hjem. Det har vi også tilfeller av i Norge. Kart: CDC.gov
GLOBAL SPREDNING: Chikungunya-viruset er registrert i over femti land. I alle disse landene har smitten skjedd lokalt. I tillegg kommer tilfeller hvor reisende har tatt med seg smitte hjem. Det har vi også tilfeller av i Norge. Kart: CDC.gov

Først var det DENGUE, så var det zika

Slår ny alarm: Virus spres i voldsom fart

Viruset har allerede smittet hundretusenvis av folk verden over. Hvis klimaendringene fortsetter, kan det være et tidspørsmål før den smittebærende myggen kommer til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Zika-viruset har fått enorm oppmerksomhet det siste året, og den smittebærende myggen har spredd seg raskt. Gravide, eller kvinner som planlegger graviditet, frarådes å reise til de rammede områdene. Årsaken er at man mener det er sammenheng mellom smitte og barn født med den alvorlige misdannelsen mikrokefali.

I skyggen av zika advarer helsemyndigheter i flere land om en annen epidemi som sprer seg: chikungunya.

Det er en virussykdom som sprer seg med enkelte mygg fra slekten Aedes, blant annet det vi på norsk kaller asiatisk tigermygg. Det er samme mygg-familie som sprer zika og dengue-viruset.

Kan kanskje dukke opp i Norge – på sikt

Den biter på dagtid – og det gjør det verre å beskytte seg enn for eksempel mot malariamygg, hvor myggnetting er effektiv beskyttelse om natten. Chikungunya finnes i Afrika, Asia, Karibia – og i flere land på det amerikanske kontinentet. Myggen kan foreløpig ikke leve i Norge, men det har vært tilfeller hvor nordmenn har tatt med seg smitten hjem etter reise. Og på sikt kan vi i verste fall oppleve at man kan bli smittet også her i Norge.

– Dersom klimaendringene som fører til varmere og våtere vær fortsetter, så er det kanskje bare et tidsspørsmål før myggen, og sykdommen kommer til Norge. Chikungunya-viruset har allerede nådd Europa, med små utbrudd i Hellas, Tyrkia og Italia. Myggen som bærer viruset ser ut til å trives i varme og våte områder, men også i by-strøk og derfor har den spredd seg fortere enn det man ville forvente av mygg-sykdommer, sier forsker Alexander Åstrand ved Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo til TV 2.

Den asiatiske tigermyggen er en art vi ikke ønsker å få i Norge. Foto: DCD.gov. 
Den asiatiske tigermyggen er en art vi ikke ønsker å få i Norge. Foto: DCD.gov. 

Avdelingsdirektør Preben Ottesen ved avdeling for skadedyrkontroll på Folkehelseinstituttet, sier at det ikke er veldig sannsynlig at tigermyggen kan etablere seg i Norge per nå, men er enig i at klimaendringene kan øke risikoen. Det er i Norges sørvestlige områder sjansen vil være størst, fordi gjennomsnittstemperaturen i januar må være over 0 grader for at myggen skal overleve.

Feber og leddsmerter

I tillegg til feber, hodepine, muskelsmerter, utslett og øyekatarr, kan smittede oppleve leddsmerter. Disse kan vedvare i månedvis, og rammer oftest ankler og håndledd, ifølge Norsk helseinformatikk. Sykdommen kan være dødelig for eldre og personer med nedsatt immunforsvar, fordi viruset kan føre til lunge- og hjertesvikt og infeksjon i sentralnervesystemet.

Det finnes foreløpig ingen vaksine mot verken chikungunya, zika eller dengue, og disse virussykdommene kan ikke bekjempes med antibiotika.

– Heldigvis ser det ut som at flere selskaper holder på å utvikle vaksiner mot chikunguya. Selv om de bare har kommet til fase 2 i uttesting, hvor man tester vaksinen på små pasientgrupper for å bekrefte at produktet har effekt. Det er positivt at noe skjer, sier Åstrand.

Stort utbrudd akkurat nå

Etter tiår med global oppvarming, mer reising blant folk, og økt befolkningstetthet har gjort at myggen lever på steder hvor den tidligere ikke kunne oppholde seg. Det betyr at både chikungunya og dengue spres til nye områder, og det skjer raskt. Dette bekymrer både forskere og helsemyndigheter.

– Chikungunya sprer seg svært raskt. I mai 2014 ble det første tilfellet rapportert i Puerto Rico. Fem måneder senere hadde det spredd seg over hele øya, og en fjerdedel av befolkningen på 3,5 million hadde blitt smittet, sier direktøren i det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention til TV-kanalen NBC.

Det er registrert flere tilfeller i den amerikanske delstaten Florida, USA og i 2007 var det et utbrudd i Ravenna-provinsen nord i Italia. Men akkurat nå er det den indiske hovedstaden Delhi som er hardest rammet. India opplever akkurat nå det verste utbruddet noensinne, og over 12.000 mennesker er smittet til nå, melder BBC. Elleve er registrert døde, men mørketallene kan være store, siden mange aldri oppsøker lege.

I Delhi-bydelen Karkardooma mener myndighetene at rundt 30 prosent av befolkningen kan være smittet. Hovedårsaken mistenkes å være de elendige sanitære forholdene, med mange mennesker som lever i nærheten av åpne kloakkanlegg. Myndighetene beskyldes for å ikke ta alvorlig nok på situasjonen, og oppfordres til å gå hardt inn med sprøytemidler for å ta livet av den smittebærende myggen.

Den indiske hovedstaden Delhi er et av stedene hvor chikungunya-viruset har slått til i år. Mange tusen er smittet.  Foto: AP/NTB Scanpix. 
Den indiske hovedstaden Delhi er et av stedene hvor chikungunya-viruset har slått til i år. Mange tusen er smittet.  Foto: AP/NTB Scanpix.  Foto: Manish Swarup

– Ikke få panikk om du får høy feber. Sykdommene er i full beredskap og vi kan behandle chikungunya, dengue og malaria, forteller lokale myndigheter i annonser i avisene, ifølge BBC.

De har satt over 300 midlertidig gratisklinikker rundt om i den enorme byen som huser rundt 10 millioner mennesker. Leger og sykepleier har fått avlyst ferien for å være på jobb.

Ta forholdsregler!

Alexander Åstrand sier at som med alle mygg-bårne sykdommer er det viktigste tiltaket man kan gjøre er unngå å bli stukket.

– Så bruk langermet skjorte, bukse og myggspray eller olje. Myggnett der man sover i «syden» kan også være lurt.

Myggen er mest aktiv tidlig på morgenen og sent om ettermiddagen. Viruset kan spres videre via myggbitt. Det vil si at dersom du har fått smitten og du blir bitt igjen av en annen mygg, kan den ta med seg viruset videre og smitte andre.

– Betyr det at dersom en person tar med smitte til Norge fra sydlige strøk, så kan den spres videre med «vanlige, norske mygg»?

– Nei, chikungunya kan ikke spres med norske mygg, sier Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet.