VIL HA OL-DEBATT: IOC-medlem Gerhard Heiberg vil ha ny OL-debatt etter å ha ryddet noen «misforståelser» av veien. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
VIL HA OL-DEBATT: IOC-medlem Gerhard Heiberg vil ha ny OL-debatt etter å ha ryddet noen «misforståelser» av veien. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: Johansen, Erik

Heiberg vil ha OL til Norge – lokker med milliarder

IOC-veteran Gerhard Heiberg vil dra i gang debatten om et nytt OL i Norge. Han lokker med en milliard dollar fra Den internasjonale olympiske komité.

Politikerne på Lillehammer har signalisert at de er villige, men hele OL-ideen har ligget brakk etter at Oslos olympiske prosjekt strandet i 2013. Heiberg vil ha idrettsbevegelsen på banen i en ny debatt etter å ha ryddet noen «misforståelser» av veien, skriver Dagbladet.

– Jeg har selvfølgelig registrert kritikken etter Oslos søknad. Det pekte seg særlig ut to forhold. Det ene går på kostnad, hvor dyrt OL ville bli. Det andre er oppfatningen av IOC som et pampevelde. Det kom veldig uheldig ut. Det kunne virke som et slags forlangende å behandle IOC som kongelige, sier OL-generalen fra lekene i 1994. Han vil snakke om «Agenda 2020», som han sier på mange måter innebærer et systemskifte.

– For det første er det ikke IOC, i motsetning til tidligere, som dikterer betingelsene. Det vektlegges en åpen kommunikasjon mellom søker og IOC. I langt større grad enn tidligere er det mulig å lage et OL preget av arrangørlandets verdier og kultur, sier Heiberg.

Heiberg frister eventuelle søkere med TV- og sponsormilliarder, fordelt av komiteen han selv sitter i.

– Vi må huske at IOC i de kommende vinter-OL vil støtte en arrangør med henimot en milliard dollar, sier han. (©NTB)