Russlands president under en mottakelse i Kreml mandag. FOTO: Yuri Kochetkov / EPA / NTB scanpix
Russlands president under en mottakelse i Kreml mandag. FOTO: Yuri Kochetkov / EPA / NTB scanpix Foto: YURI KOCHETKOV

Nå kommer Putin med 2.0-versjonen av KGB

– Det nye sikkerhetsministeriet vil bli den desidert mektigste etaten i Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland har de siste årene blitt et stadig mer autoritært styre under Vladimir Putins ledelse, og søndag ble Putins parti klar vinner av valget på ny russisk nasjonalforsamling.

Den tidligere KGB-offiseren Putin ledet FSB før han tok over makten i Russland. I 2015 oppfordret Putin KGBs etterfølger FSB til å bli «hardere, raskere og sterkere», og hevdet overfor FSB-ledelsen at vestlige land konspirerer for å destabilisere Russland.

Nå planlegger Vladimir Putin en storstilt reform i forkant av presidentvalget i 2018.

Et nytt ministerium for statssikkerhet skal etableres på grunnvollene til FSB. Samtidig skal det nye ministeriet overta oppgavene til Russlands utenriksetterretning SVR og den paramilitære politistyrken FSO, skriver avisen Kommersant.

TV 2s utenriksreporter Øystein Bogen, som er i Moskva for å dekke valget, sier at det er utvilsomt hva konsekvensene av Putins nye reform vil bety:

– Denne reformen vil gi Putin mer kontroll over landets mange hemmelige tjenester. Alt hemmelig samles under ett tak, og det nye sikkerhetsministeriet vil bli den desidert mektigste etaten i Russland. Jeg tror dette vil bety enda mindre offentlig innsyn i det hemmelige Russland, og utvidede fullmakter for organisasjonen som allerede i dag ser ut til å være hevet over loven og opererer utenfor reell parlamentarisk kontroll, sier Bogen.

Alt tyder altså på at Sovjetunionens fryktede hemmelige statssikkerhetspoliti KGB skal gjenoppstå i ny drakt. Forkortelsen for det nye organet blir betegnende nok MGB, som KGBs forgjenger het fra 1946 til 1953.

Viktor Abakumov ledet statssikkerhetspolitiet MGB fra 1946 til 1951. Under krigen ledet han kontraspionasjeavdelingene SMERSJ, som på norsk betyr «Død over spionene». En fiksjonsutgave av SMERSJ dukket senere opp i Ian Flemings James Bond-bøker.
Viktor Abakumov ledet statssikkerhetspolitiet MGB fra 1946 til 1951. Under krigen ledet han kontraspionasjeavdelingene SMERSJ, som på norsk betyr «Død over spionene». En fiksjonsutgave av SMERSJ dukket senere opp i Ian Flemings James Bond-bøker.

– Mer makt til det hemmelige Russland

– Dette er enda et eksempel på at Russland er på vei tilbake til fortiden, slik vi kjente den under Sovjetunionen. Dette vil bety mer makt til det hemmelige Russland, som allerede i dag er hevet over loven. Mer overvåking og undertrykkelse av politisk opposisjon og andre uønskede elementer i det russiske samfunnet. Og mindre offentlig innsyn i hva de hemmelige tjenester driver med, sier Bogen.

Planene for det nye sikkerhetsministeriet ble ifølge Kommersant unnfanget for noen måneder siden, og det vil kreve både store budsjetter og lovendringer for at Putin skal få dette til. Søndagens valg har allerede sørget for at Putins parti Det Forente Russland har sikret et flertall i nasjonalforsamlingen.

– Vladimir Putin startet jo selv sin karriere i datidens KGB og har som president alltid holdt sin beskyttende hånd over den russiske sikkerhetstjenesten. Med denne reformen vil han gi spionorganisasjonen betydelig utvidede fullmakter, slik at den nesten gjenoppstår i sin fordums prakt, mener Øystein Bogen.

Som det sovjetiske kommunistpartiets «sverd og skjold», spilte KGB en nøkkelrolle under den kalde krigen. TV 2 har i en rekke saker omtalt hvordan KGBs etterretningsarbeid var rettet mot Norge: