Krass kritikk mot hjelpende triatlon-bror

Konkurrent hevder Alistair Brownlee prøvde å sabotere for ham.

Alistair Brownlee ble hyllet for sin oppofrende opptreden da han hjalp sin lillebror Jonny over mållinjen i sesongens siste VM-konkurranse i triatlon.

Jonathan Brownlee ville bli verdensmester dersom han vant og spanske Maria Mola ble dårligere enn nummer fire.

Han var på vei mot seier da han kollapset rett før mål. Like bak kom sørafrikanske Henry Schoeman og Alistair Brownlee.

Mens Schoeman løp jublende inn til seier, valgte storebror Brownlee å hjelpe lillebror over mållinjen til andreplass.

Mola kjempet seg inn til en femteplass og tok VM-tittelen knepent foran Brownlee.

Men den spanske verdensmesteren ville ikke være med på å hylle Alistair Brownlee som noen ambassadør for fair play.

– Jeg vet ikke hvem som dro av meg badehetten og svømmebrillene mine under svømmingen, men jeg er ganske sikker på at det var den eldste av Brownlee-brødrene. Jeg ønsker å tro at det ikke var med vilje, men slik det skjedde så synes jeg det var helt unødvendig. Etter at vi var kommet i mål ble jeg gratulert av Jonny Brownlee, som jeg alltid har hatt et godt forhold til. Alistair sa ingenting, forteller spanjolen til radiostasjonen Cadena COPE, skriver Daily Mirror.

Det spanske triatlonforbundet la inn en protest og ba om at Brownlee skulle bli diskvalifisert for å ha mottatt hjelp, men den ble avvist på bakgrunn av en regel som sier at utøverne kan få assistanse.

At de britiske brødrene skulle stjele oppmerksomheten, tok bort noe av glansen av VM-tittelen til Mola.

– For det første så var det ikke på denne måten jeg ønsket å vinne verdensmesterskapet. Heldigvis klarte jeg å være blant de fem første da Jonny ikke vant løpet. For å være ærlig så hadde jeg allerede innsett at Alistair kom til å hjelpe Jonny i løpet. Og med tanke på det så trodde jeg at jeg ville bli nummer to igjen, men jeg skulle i hvert fall kjempe til siste slutt. Da jeg hørte at Jonny ikke følte seg så bra, så tenkte jeg at jeg måtte kjempe helt inn. Vi ønsker at alle er bra når de er kommet i mål. Det var ikke slik jeg ville at det skulle bli, men sånn er triatlon, forteller Mola.

Lillebror Brownlee takket sin storebror for at han ofret seieren for å hjelpe ham i mål.

– Jeg vet at Alistair er et konkurransemenneske og ønsket å vinne det løpet, men han kastet det til side for å hjelpe meg. Det er åpenbart at det krever et veldig sterkt og godt menneske for å gjøre det. I sport sier vi noen ganger at det viktigste er å vinne, og noen ganger er det sånn. Men i går var det kanskje viktigere å hjelpe en bror. Alt jeg kan si er takk, sier han til BBC.

Storebror var aldri i tvil om han skulle hjelpe lillebror da han fikk problemer. Han husker selv hvor frustrerende det var da ingen hjalp ham da han var i en lignende situasjon.

– Jeg var i samme situasjon i London for rundt seks år siden. Jeg husker jeg var nummer to og kjempet for å vinne løpet, og så våknet jeg opp og fikk høre at jeg ble nummer ti. Jeg tenkte: «Hvorfor hjalp ikke noen av dem som løp forbi meg?» Så jeg tenkte ikke over det en gang. Jeg tenkte bare at jeg måtte få ham over målstreken, forteller han til BBC.