Bildet, som er tatt av en video av det syriske sivilforsvaret, viser hvordan lagerhuset står i brann etter bobmeangrepene. Foto: Syrian Civil Defence White Helmets via AP
Bildet, som er tatt av en video av det syriske sivilforsvaret, viser hvordan lagerhuset står i brann etter bobmeangrepene. Foto: Syrian Civil Defence White Helmets via AP

12 hjelpearbeidere drept i bombeangrep i Syria

Angrepet på nødhjelpskolonnen kan være en krigsforbrytelse, mener FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En kolonne med lastebiler som fraktet nødhjelp i Aleppo-provinsen for FN ble mandag kveld truffet av bomber fra et krigsfly som har gjenopptatt angrepene.

Bombeangrepet skjedde mens hjelpearbeiderne losset nødhjelp inn på et av Røde halvmånes lagere, ifølge AP.

Varene var ment for Orem, et område i Aleppo-provinsen som blir kontrollert av opprørsstyrker, hvor 75.000 mennesker trenger nødhjelp.

– Det er opprørende at de ble truffet mens de losset nødhjelp, sier Jan Egeland, som er seniorrådgiver for FNs spesialutsending til Syria og generalsekretær i Flyktningehjelpen.

FN: – Mulig krigsforbrytelse

Britisk-baserte Syrian Observatory for Human Rights, som først meldte om hendelsen, baserer sin informasjon på et nettverk av aktivister inne i landet.

Minst 18 av de 31 lastebilene i konvoien ble truffet, viser foreløbige undersøkelser. De tolv døde er lastebilsjåfører og Røde halvmåne-arbeidere.

FN mener at bombingen kan være en krigsforbrytelse, hvis det var et tilsiktet angrep. Nødhjelpssjef i FN, Stephen O'Brien, ber nå om etterforskning.

– Derson dette grusomme angrepet viser seg å tilsiktet ha rammet hjelpearbeidere, kan det være en krigsforbrytelse, sier O'Brien ifølge NTB.

UD fordømmer angrepet

Røde Kors Norge skriver i en pressemelding at de er rystet over det som har hendt.

– Vi frykter at dette er et av de verste angrepene som involverer hjelpearbeidere i løpet av de fem årene borgerkrigen i Syria har pågått. Syrisk Røde Halvmåne jobber på alle sider av frontlinjene for å gi helsehjelp og få nødhjelp helt fram, og har allerede før denne hendelsen mistet mer enn 60 av sine frivillige, sier Sven Mollekleiv, president i Røde Kors i en pressemelding.

Norges utenriksminister Børge Brende (H) fordømmer bombingen.

– Jeg reagerer med avsky og forferdelse over at en stor nødhjelpskolonne i dag er blitt bombet og livsviktig nødhjelp til den syriske befolkningen ikke kommer frem. Konsekvensen ved å drepe hjelpearbeidere og blokkere nødhjelp, er at sultne og syke sivile får det enda verre, i en situasjon som fra før er umenneskelig, sier Brende i en pressemelding.

Også Unicef fordømmer angrepet.

– Den grusomme krigen i Syria har nådd et nytt lavpunkt. Bombingen av hjelpekonvoien og drapene på hjelpearbeiderne må fordømmes på det sterkeste og de ansvarlige må finnes og straffeforfølges, krever Bernt G. Apeland, som er generalsekretær i UNICEF Norge.