TV 2-eksperter kritiske til Mourinho

Brede Hangeland og Øyvind Alsaker synes ikke noe om hvordan José Mourinho henger ut egne spillere i media.

José Mourinho har fått alt annet enn en glitrende start på sin Manchester United-karriere.

Etter tre seirer i Premier Leagues tre første runder, har det stoppet helt opp for den eksentriske portugiseren.

Søndag ble en helsvart uke toppet av bortetap mot Watford, det tredje strake tapet på tre kamper.

Kritikken har haglet mot flere av klubbens spillere, både fra eksperter og fans, men også Mourinho har til tider hengt ut sine egne spillere for prestasjonene på banen.

Det synes TV 2-ekspert og tidligere Premier League-spiller Brede Hangeland lite om.

– Jeg synes en trener skal ta kritikken internt, mens en eksternt skal stå samlet og forsvare spillerne. Det er i hvert fall den måten jeg som spiller alltid har opplevd som mest ryddig og klart mest effektivt for en trener. Nå er jo Mourinho en type som lever litt på konflikter og liker når det blåser litt, så han har vel en tanke med det. Men det er ikke noe kjekt som enkeltspiller å få skylden når alle kan se at det er det kollektive som ikke fungerer, så jeg synes han burde gjort det på en annen måte, sier Hangeland.

Hangeland tror Mourinhos opptreden i media de siste ukene bidrar til å skape usikkerhet og interne stridigheter, og minner om portugiserens forrige trenergjerning i Chelsea og hvordan den visen til slutt endte.

– Vi vet jo at det var enormt med interne konflikter i Chelsea den marerittsesongen de hadde da Mourinho til slutt måtte gå, så jeg tror han skal være litt forsiktig med hvem han legger seg ut med i en gruppe med så mange sterke personligheter. Jeg mener han skal være litt forsiktig med å ta for mange kamper med spillerne sine, sier Hangeland.

Også TV 2s kommentator Øyvind Alsaker er kritisk til hvordan Mourinho tilsynelatende nekter å ta selvkritikk for den dårlige perioden klubben er inne i.

– Jeg synes Mourinho legger for mye av skylden på omgivelsene og på egne spillere. I flere tilfeller unge spillere. Spillere som heller trenger en arm rundt skulderen når de har mislykkes, ikke en offentlig henrettelse av sin egen sjef, sier Alsaker.

Mourinho har stort sett tatt for seg mindre etablerte spillere i laget. Senest i helgen var det 21 år gamle Luke Shaw som ble offer for kritikk for sin involvering før Watfords 2-1-scoring.

– Det er naturligvis enklere å ta spillere som er unge og litt inn og ut av laget, enn å ta for eksempel Wayne Rooney eller Zlatan Ibrahimovic. Det skal bli spennende å se hva som skjer den dagen han går i konflikt med en av dem, om de er for sterke og om han tør det, sier Hangeland.

Manchester Uniteds kaptein Wayne Rooney har ikke hatt noen god sesonginnledning under José Mourinho, og flere stemmer taler nå for at portugiseren bør finne en annen rolle for klubbens mestscorende spiller gjennom tidene.

– Jeg synes det er verdt å stille spørsmål til om en mann som Rooney er god nok i den rollen han blir brukt nå. Sånn som det har sett ut de siste kampene mener jeg United har sett for stasjonære ut med Rooney, Zlatan, Fellaini og Pogba som de sentrale fire i midtbaneleddet og på spissplass.

Hangeland sier han er spent på hva som skjer om Mourinho etter hvert må ta grep blant klubbens største stjerner.

– Det er kanskje et spørsmål om tid før Mourinho må begynne å plukke på noen av de store, og da tror jeg han gjør lurt i å gjøre det i garderoben og ikke i avisen, sier Hangeland.