Den heldekkende drakten nikab er forbudt flere steder i verden. FILES-GERMANY-POLITICS-RELIGION-IMMIGRATION
Den heldekkende drakten nikab er forbudt flere steder i verden. FILES-GERMANY-POLITICS-RELIGION-IMMIGRATION Foto: MENAHEM KAHANA

AP er klar, Høyre kan snu: Vil ha nasjonalt nikab-forbud i skolen

Arbeiderpartiet sier nei til nikab i skolen. Nå åpner Høyres innvandringspolitiske talskvinne for at regjeringspartiet kan snu.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet vil foreslå et regelverk som betyr nei til nikab i skoler og høyere utdanning, skriver VG.

– Det er en bred oppfatning i Arbeiderpartiet at i skole og utdanning så må vi kunne se hverandre i øynene, se ansiktsuttrykk og se ansiktet på dem vi snakker med. Og det må gjelde gjennom hele utdanningsløpet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til avisen.

Høyre kan snu

Regjeringspartiet Høyre har lenge avvist et nasjonalt nikab-forbud i skolen, men snart kan nei bli til ja.

Gjør de det kan det bli flertall på Stortinget for å innføre et nikabforbud.

– Jeg mener vi må åpne for et forbud, først og fremst fordi det er en verdi i seg selv at vi ser hverandre, at læreren ser elevene eller studentene, og at studentene ser hverandre. Det handler om åpenhet og respekt, sier Høyres innvandringspolitiske talskvinne Ingjerd Schou.

– Må åpne for nasjonalt forbud

Dermed går hun mot sitt eget regjeringsparti, som har bestemt at dette skal avgjøres lokalt.

– Det viktigste med skolearenaen er at man faktisk lærer, og da tenker jeg at det er et viktig signal i norsk skole at man faktisk ser hvem man omgås, sier Schou til TV 2.

Schou var med på behandlingen av lokale forbud mot nikab og burka i Østfolds kommuner. Nå får hun tilbakemeldinger om at lokale forbud ikke fungerer og tar derfor temaet opp på første møte i Høyres stortingsgruppe i forbindelse med åpningen av Stortinget i begynnelsen av oktober.

Åpenhet og respekt

For Schou handler dette om åpenhet og respekt. Læreren må se eleven de skal undervise og elevene må se læreren foran dem, sier hun.

– Hvis lokale tiltak ikke virker, må vi åpne for å ha et nasjonalt forbud både mot nikab og burka. Så gjenstår det å se om jeg får tilslutning fra resten av stortingsgruppen. Som innvandringspolitisk talsperson er det uansett jeg som må ta denne samtalen i min gruppe. Jeg mener dette er en helt nødvendig samtale vi må ha, sier Schou.

Før helgen gikk regjeringen og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) imot å innføre et slikt forbud.

Begrunnelsen var at nikab og burka er et lite problem i skolesammenheng.

(©NTB/TV 2)