AP er klar, Høyre kan snu: Vil ha nasjonalt nikab-forbud i skolen

Arbeiderpartiet sier nei til nikab i skolen. Nå åpner Høyres innvandringspolitiske talskvinne for at regjeringspartiet kan snu.

Den heldekkende drakten nikab er forbudt flere steder i verden. FILES-GERMANY-POLITICS-RELIGION-IMMIGRATION Foto: MENAHEM KAHANA
Den heldekkende drakten nikab er forbudt flere steder i verden. FILES-GERMANY-POLITICS-RELIGION-IMMIGRATION Foto: MENAHEM KAHANA

Arbeiderpartiet vil foreslå et regelverk som betyr nei til nikab i skoler og høyere utdanning, skriver VG.

– Det er en bred oppfatning i Arbeiderpartiet at i skole og utdanning så må vi kunne se hverandre i øynene, se ansiktsuttrykk og se ansiktet på dem vi snakker med. Og det må gjelde gjennom hele utdanningsløpet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til avisen.

Høyre kan snu

Regjeringspartiet Høyre har lenge avvist et nasjonalt nikab-forbud i skolen, men snart kan nei bli til ja.

Gjør de det kan det bli flertall på Stortinget for å innføre et nikabforbud.

– Jeg mener vi må åpne for et forbud, først og fremst fordi det er en verdi i seg selv at vi ser hverandre, at læreren ser elevene eller studentene, og at studentene ser hverandre. Det handler om åpenhet og respekt, sier Høyres innvandringspolitiske talskvinne Ingjerd Schou.

– Må åpne for nasjonalt forbud

Dermed går hun mot sitt eget regjeringsparti, som har bestemt at dette skal avgjøres lokalt.

– Det viktigste med skolearenaen er at man faktisk lærer, og da tenker jeg at det er et viktig signal i norsk skole at man faktisk ser hvem man omgås, sier Schou til TV 2.

Schou var med på behandlingen av lokale forbud mot nikab og burka i Østfolds kommuner. Nå får hun tilbakemeldinger om at lokale forbud ikke fungerer og tar derfor temaet opp på første møte i Høyres stortingsgruppe i forbindelse med åpningen av Stortinget i begynnelsen av oktober.

Åpenhet og respekt

For Schou handler dette om åpenhet og respekt. Læreren må se eleven de skal undervise og elevene må se læreren foran dem, sier hun.

– Hvis lokale tiltak ikke virker, må vi åpne for å ha et nasjonalt forbud både mot nikab og burka. Så gjenstår det å se om jeg får tilslutning fra resten av stortingsgruppen. Som innvandringspolitisk talsperson er det uansett jeg som må ta denne samtalen i min gruppe. Jeg mener dette er en helt nødvendig samtale vi må ha, sier Schou.

Før helgen gikk regjeringen og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) imot å innføre et slikt forbud.

Begrunnelsen var at nikab og burka er et lite problem i skolesammenheng.

(©NTB/TV 2)